tromaktiko: Έγκλημα στις ελληνικές θάλασσες!

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Έγκλημα στις ελληνικές θάλασσες!



από το Γραφείο Τύπου
Λίγες μέρες μετά την έναρξη της αλιευτικής περιόδου για τις μηχανότρατες, ακτιβιστές της Greenpeace ανακήρυξαν το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ως τόπο θαλάσσιου εγκλήματος.
Οι ακτιβιστές αποκάλυψαν βίντεο-ντοκουμέντο με την καταστροφή που προκαλούν οι μηχανότρατες στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για έγκλημα που συντελείται με τη συνενοχή του Υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη κατά του ελληνικού ψαριού, των 40.000 Ελλήνων παράκτιων αλιέων που βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Η Greenpeaceκαλεί τον Υπουργό, στη δίνη της οικονομικής κρίσης, να προχωρήσει αμέσως στη διασφάλιση του εθνικού θαλάσσιου πλούτου μας μέσα από τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.

Το βίντεο-ντοκουμέντο είναι εικόνες από την ψαριά μιας μηχανότρατας την αλιευτική περίοδο 2010-2011, κατά την οποία οι ψαράδες πάνω στο σκάφος πετούν με φτυάρια σημαντικές ποσότητες νεκρών ψαριών πίσω στη θάλασσα! Αποδεικνύει ότι οι μηχανότρατες σπαταλούν αλόγιστα τη θαλάσσια ζωή και το ψάρι μας, θυσιάζοντας ψάρια όπως γόνο και είδη με χαμηλή εμπορική αξία που φτάνουν μέχρι και το 45% της ψαριάς τους. (Δείτε το βίντεο εδώ: http://vimeo.com/29830161)

Συνένοχος σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, ο Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εθελοτυφλώντας στο πρόβλημα επιβαρύνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση για πολλούς συμπολίτες μας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αντιφάσκει με τις ίδιες του τις δηλώσεις για ανάπτυξη στη χώρα εφόσον αδιαφορεί για τον τομέα της Αλιείας, ένα δυνητικά παραγωγικό κλάδο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει αναπτυξιακή διάσταση και εξέλιξη με βιώσιμο τρόπο στηρίζοντας οικονομικά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, ειδικά στις απομακρυσμένες και τις νησιωτικές περιοχές.

«Η μηχανότρατα αποτελεί μια από τις πιο καταστροφικές και σπάταλες αλιευτικές μεθόδους. Για κάθε ψάρι που τρώμε υπάρχει άλλο ένα που δε φτάνει ποτέ στην ψαραγορά», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Δεν υπάρχει πια δικαιολογία. Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης οφείλει να σταματήσει αυτό το έγκλημα εισακούγοντας το κάλεσμα των παράκτιων ψαράδων, αλλά και των πολιτών. Ήδη μέσα σε δύο εβδομάδες 20.000 Έλληνες πολίτες στηρίζουν με την υπογραφή τους το αίτημά μας για προστασία των ελληνικών θαλασσών.», συνέχισε.

Οι παράκτιοι αλιείς, βλέποντας τις θάλασσες να αδειάζουν και το επάγγελμά τους να χάνεται, στηρίζουν και διεκδικούν τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, στα οποία θα αποκλείονται καταστροφικές μέθοδοι όπως οι μηχανότρατες, αλλά ακόμη περισσότερο, θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα και για τους ίδιους. Μια τέτοια ώριμη πρόταση είναι αυτή των Βόρειων Κυκλάδων όπου οι ψαράδες είναι διατεθειμένοι να περιοριστούν και οι ίδιοι για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα θάλασσες γεμάτες ψάρια.

Η Greenpeace, έχοντας σα στόχο την προστασία της θάλασσας και κατ’ επέκταση της ζωής όλων μας, ζητάει από τον Υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη να προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων. Ήδη μετράμε δέκα μέρες εγκλήματος κατά συρροή, το οποίο θα συνεχιστεί για τους επόμενους οχτώ μήνες. Ο κ. Υπουργός οφείλει να δράσει προχωρώντας σε μέτρα για την αλιεία και να απαγορεύσει τη δραστηριότητά τους στις Βόρειες Κυκλάδες ως το πρώτο βήμα προς την προστασία της περιοχής.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!