tromaktiko: Και νέα πρόστιμα για την μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Και νέα πρόστιμα για την μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού



Κυρώσεις εις βάρος του πετρελαϊκού κολοσσού BP και των υπολοίπων ομίλων που εμπλέκονται στη μεγαλύτερη θαλάσσια καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία, ανακοίνωσε η αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή Υπεράκτιων Γεωτρήσεων.

Ο ενεργειακός όμιλος μαζί με την Transocean και τη Halliburton αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 45 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις στον τομέα της ασφάλειας, στις οποίες αποδίδεται η έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon, που προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων και την πρωτοφανή διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, πέρυσι τον Απρίλιο.

Η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικών κάλεσε τους τρεις ομίλους να ασκήσουν έφεση εντός 60 ημερών, μετά από την παρέλευση των οποίων θα επιβληθούν αστικές κυρώσεις.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διεξαγωγή των υπεράκτιων γεωτρήσεων, οι όμιλοι που παραβιάζουν τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς οφείλουν να λογοδοτούν», ξεκαθάρισε ο διευθυντής της υπηρεσίας.

«Η έρευνα αποκάλυψε με σαφήνεια την παραβίαση πολλών ομοσπονδιακών κανονισμών που είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να προστατεύεται η ακεραιότητα των υπεράκτιων επιχειρήσεων.»

Να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις αυτές δεν σχετίζονται με τη δικαστική διαμάχη της BP και της Transocean με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στα δικαστήρια συνεχίζεται και η «μάχη» της ΒΡ εναντίον των εργολάβων της, με αιχμή το ποιος ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα. Ο όμιλος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με πρόστιμα ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη ρύπανση που προκλήθηκε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!