Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η έκθεση στήθηκε μετά από μεγάλες προσπάθειες ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών.
Με 500 έργα και ευρήματα από την περιοχή της Πέλλας και τους θησαυρούς της Βεργίνας, η έκθεση καταγράφει την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
«Είναι μία περιπέτεια που ξεκίνησε από το 2005», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, Ανρί Λουαρέτ, εξηγώντας ότι στα υπόγεια του Μουσείου υπήρχαν πολλά κομμάτια που ανήκαν, και έπρεπε να συνδυαστούν με τα έργα από την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην «εκπληκτική περιπέτεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία που είχε για την ανθρωπότητα και για τη Μακεδονία, γιατί έκανε γνωστή τη μακεδονική τέχνη και εξελλήνισε τον κόσμο».
«Σήμερα ζούμε τόσο με την ανάμνηση της αρχαίας Ελλάδας, όσο και με την ανάμνηση της ελληνιστικής περιόδου, την οποία οφείλουμε αποκλειστικά στον Αλέξανδρο», πρόσθεσε ο κ. Μιτεράν.
Για τα εκθέματα της έκθεσης, ο γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι «το αξιοθαύμαστο που επετεύχθη είναι ότι έχουμε συγχρόνως έργα από τις αρχές του Αλεξάνδρου και την εποχή του Φιλίππου, όσο και από την περίοδο της εκπολιτιστικής του περιπέτειας ανά τον κόσμο και την κληρονομιά που μας έχει αφήσει. Η παρουσίαση των εκθεμάτων έχει γίνει με ένα τρόπο, που μας επιτρέπει να καταλάβουμε γιατί αυτή η περίοδος μας έχει επηρεάσει με ιδιαίτερη ένταση» κατέληξε ο κ. Μιτεράν.