tromaktiko: Γρουσουζιές, κακό μάτι και άλλες...αστείς προκαταλήψεις

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Γρουσουζιές, κακό μάτι και άλλες...αστείς προκαταλήψεις



Αν νομίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα είμαστε "εθισμένοι" στην προκατάληψη κάνετε λάθος. Να...χτυπήσω ξύλο, οι γιαγιάδες όλου του...
κόσμου έχουν προνοήσει να μεγαλώσουν οι επόμενες γενιές με φόβους και δεισιδαιμονίες. Στην Ασία, για αρχή, το ψηφίο 4 δεν εμφανίζεται ποτέ σε αριθμό μοντέλου της συσκευής Nokia, επειδή το 4 θεωρείται γρουσούζικος αριθμός σε πολλές περιοχές της Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ασίας. Απ' την άλλη σε πολλές περιοχές το βελανίδι θεωρείται ότι φέρνει τύχη και εξασφαλίζει μια μακρά ζωή. Στο ίδιο πνεύμα και αν τύχει και πιάσεις ένα φύλλο, που πέφτει την πρώτη μέρα του φθινοπώρου, θεωρείται ότι δεν θα περάσεις κρυολόγημα όλο το χειμώνα. Λειτουργεί σαν αντιβίωση δηλαδή.
Ειδική κατηγορία αποτελούν οι ναυτικοί όπου οι προκαταλήψεις πάνε και έρχονται. Για παράδειγμα θεωρείται κακή τύχη για ένα πλοίο να αποπλεύσει την Παρασκευή, να φέρει κάτι μπλε πάνω, ή να πετάξει κανείς ένα μαχαίρι στο κατάστρωμα και αυτό να "κολλήσει". Η γρουσουζιά συνεχίζεται αν φάει κάποιος καρύδια στο κατάστρωμα ή αν πει τη λέξη "γουρούνι". Αυτά βέβαια έχουν ξεκινήσει από τους ....παππούδες πειρατές οι οποίοι πίστευαν ότι αν τρύπαγαν τα αυτιά τους με πολύτιμα μέταλλα, όπως ασήμι και χρυσό θα έβλεπαν καλύτερα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!