Η υπερπροσφορά σε φωτοβολταϊκά πάνελ έχει οδηγήσει τις τιμές τους σε επίπεδα 35% ως 40% χαμηλότερα από το «χρυσό» 2010, επίπεδα που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση πλήθους κατασκευαστών αλλά από τα οποία επωφελούνται καταναλωτές και διανομείς.
Οι αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Η Solyndra χρεωκόπησε, οι First Solar και SunPower Corp. είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν, ενώ στην ίδια μοίρα έρχονται και οι «φτηνοί» Κινέζοι.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στη Γερμανία βασίστηκε για χρόνια σε «παχιές» επιδοτήσεις και πιάστηκε εξαπίνης όταν η κυβέρνηση της χώρας περιόρισε δραματικά την υποστήριξη, για να αναγκάσει τις εταιρείες να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.
Η κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης να αποσύρει την κρατική υποστήριξη, οδήγησε σε μείωση της ζήτησης και αύξηση των αποθεμάτων φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.
Την ίδια στιγμή, η λήξη δύο προγραμμάτων επιδοτήσεων στις ΗΠΑ δημιουργεί νέα προβλήματα ρευστότητας στις εταιρείες φωτοβολταϊκών, την ώρα που βρίσκονται υπό κατασκευή εγκαταστάσεις ισχύος 2 γιγαβάτ στη χώρα, επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο των 1,5-1,6 γιγαβάτ των πρώτων εκτιμήσεων.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου έληξε το πρόγραμμα δισεκατομμυρίων δολαρίων του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ενώ ένα δεύτερο πρόγραμμα -που προβλέπει άμεση επιδότηση σε μετρητά του 30% του κόστους των νέων έργων- λήγει στο τέλος του έτους.
Οι παράγοντες της αμερικανικής αγοράς φωτοβολταϊκών ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα παρατείνει τη διάρκεια των προγραμμάτων, αλλά ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι παραδέχονται ότι η κατάρρευση της Solyndra, η οποία «βούλιαξε» αφού έλαβε 535 εκατ. δολάρια από το κράτος, έχουν πλήξει την εικόνα του κλάδου στην Ουάσιγκτον.