«Παλέψαμε σκληρά να κρατήσουμε την οικονομική εποπτεία των χωρών της ευρωζώνης, ενώ οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν να αποδυναμώσουν το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ
Παρόλα αυτά δεν στάθηκε δυνατόν να αποφευχθεί η σημερινή οικονομική κρίση. Τάχθηκε υπε της αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, μια στάση που επικρίθηκε πολύ, και κυρίως στη Γερμανία δεν έγινε κατανοητή. Του επέρριπταν πως επέτρεπε να χειραγωγηθεί η ΕΚΤ και πως έχασε την ανεξαρτησία της. Σήμερα τον διαδέχεται επισήμως ο Μάριο Ντράγκι, ο ‘σούπερ Μάριο’ όπως τον αποκαλούν. «Οι φίλοι λένε για μένα πως δεν με τρομάζει το αδύνατο».
Σαν Ιταλός είναι πιο χαλαρός…
Ο Ντράγκι, επειδή είναι Ιταλός, θα πρέπει καταρχάς να αποδείξει ότι τον ενδιαφέρει η σταθερότητα του ευρώ στο ίδιο επίπεδο που ενδιέφερε και τον Τρισέ.
Ωστόσο, ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank έχει τις αμφιβολίες του:
«Κατά τη διάρκεια που κατέθετε τα χαρτιά του για τη θέση εμφανιζόταν ως ένας σκληρός πολέμιος του πληθωρισμού για να καταφέρει να ξεπεράσει τις αμφισβητήσεις κάποιων. Σαν Ιταλός όμως πιστεύω πως είναι πιο χαλαρός με το θέμα».
Το σίγουρο είναι πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον Μάριο Ντράγκι. Σαν Ιταλός ίσως προσπαθήσει τώρα να δείξει ότι μπορεί να κρατά ισορροπίες και να πιέζει του Ευρωπαίου πολιτικούς για μεταρρυθμίσεις.