Η άμεση επίπτωση από το κούρεμα 50% των ομολόγων θα είναι η απώλεια των τοκομεριδίων που εισρέουν κάθε χρόνο ή κάθε μήνα στα ταμεία. Ενώ στο μέλλον και σε βάθος εικοσαετίας τα ταμεία θα ζημιωθούν κατά 11 δις ευρώ, με δεδομένο ότι σήμερα κατέχουν ομόλογα αξίας 22 δις ευρώ. Θα έχουν δηλαδή απώλειες σε ετήσια βάση, 1 δις ευρώ.
Τα ταμεία με τα περισσότερα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο τους επικαλούμενα προβλήματα ρευστότητας και εκφράζοντας την ανησυχία των ασφαλισμένων τους για το τι μέλη γενέσθαι με τις συντάξεις, ζήτησαν να πάρουν πίσω τις καταθέσεις τους από την τράπεζα της Ελλάδος.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας με δηλώσεις του, τους καθησύχασε και εγγυήθηκε την καταβολή των συντάξεων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς το ήμισυ της δαπάνης αντλείται από την κρατική επιχορήγηση.
«Οι συντάξεις όχι μόνο δεν θίγονται, αλλά μια σταθερή ελληνική οικονομία, σε ένα σταθερό δημοσιονομικό σύστημα, σημαίνει και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος και εγγύηση των συντάξεων».
Σε ότι έχει να κάνει με το ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός εργασίας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι η βιωσιμότητα του, θα κριθεί από την ένταση της ανεργίας και την μείωση των μισθών και όχι από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Ωστόσο ο κ. Κουτρουμάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες ακόμη αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω της εξαιρετικής μείωσης των εισροών του συστήματος.
«Αν έχουμε ύφεση και το 2012 και το 2013 και το 2014, ασφαλώς το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να κάνει προσαρμογές, γιατί όπως είχαμε αύξηση των αποδοχών και αύξηση των συντάξεων, υπάρχει μια αντίστροφη πορεία. Εύχομαι και ελπίζω να είναι το 2012 ο τελευταίος χρόνος με τέτοια μεγάλη ύφεση και μείωση των αποδοχών».
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, αν τα ταμεία χάσουν 1 δις ευρώ το χρόνο από το «κούρεμα» των ομολόγων, ζημιώνονται κατά 5 ως 6 δις ετησίως από την εισφοροδιαφυγή.
Επίσης θα χαθούν 9,5 δις από την στέρηση εσόδων λόγω της ανεργίας και της μείωσης μισθών την διετία 2011-2012.