Σε συνομιλία του με Βρετανούς δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην 21η σύνοδο της Κοινοπολιτείας στο Περθ της Αυστραλίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε ότι οφείλει να προασπίσει «τα βρετανικά συμφέροντα» έναντι των εταίρων του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των μελών της ευρωζώνης.
«Το Λονδίνο που είναι το κέντρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη δέχεται μόνιμες επιθέσεις μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών των Βρυξελλών. Είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία. Ένα θέμα κύριου εθνικού συμφέροντος που πρέπει να προασπίσουμε» φέρεται να είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσαν το βρετανικό δίκτυο BBC και η εφημερίδα Daily Telegraph.
Η ηγεσία του Σίτι έχει ανησυχήσει κυρίως μετά μια ρύθμιση για τα παράγωγα προϊόντα, των οποίων το μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών συναλλαγών πραγματοποιείται στο Λονδίνο.
Οι επικεφαλής του Σίτι αντιτίθενται επίσης στην επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόταση που έλαβε τη στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Για να ισχύσει ένας τέτοιου είδους φόρος θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Ωστόσο το Λονδίνο φοβάται στο εξής ότι μπορεί να υιοθετηθεί μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, κάτι που θα έπληττε τον όγκο των συναλλαγών στο Λονδίνο.
Το θέμα αυτό επισημάνθηκε στην επιστολή του συντηρητικού δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον προς τον Ζ.Μ.Μπαρόζο, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
«Ο φόρος αυτός θα καταφέρει πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως στο Λονδίνο και θα αποδυναμώσει την ανταγωνιστικότητά του» έναντι της Wall Street και των μεγάλων ασιατικών αγορών, με «σοβαρές συνέπειες στην απασχόληση».
«Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εγκαταλειφθούν άμεσα» εκτιμά ο Μπόρις Τζόνσον.
Το Σίτι του Λονδίνου απασχολεί περίπου 300.000 εργαζόμενους. Ωστόσο με την παρούσα κρίση αναμένεται να χαθούν 27.000 θέσεις εργασίας το 2011 και το 2012, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου έρευνας CEBR.