tromaktiko: Ταμείο ανεργίας για επαγγελματίες που βάζουν λουκέτο

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ταμείο ανεργίας για επαγγελματίες που βάζουν λουκέτο



Λογαριασμό ανεργίας για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους δημιουργεί το Υπουργείο Εργασίας, με ειδική εισφορά 10 ευρώ τον μήνα που θα επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, του... ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ώστε να τους χορηγείται βοήθημα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από την διακοπή του επαγγέλματος.
Σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που παράλληλα είναι ασφαλισμένοι άλλου Ταμείου (λόγω παράλληλης απασχόλησης) τόσο για τον κλάδο σύνταξης όσο και για τον κλάδο ανεργίας, υποχρεούνται στην καταβολή της κύριας εισφοράς του νεοσύστατου Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας. Οπως τονίζεται, «ο σκοπός και οι παροχές των δύο Λογαριασμών Ανεργίας έχουν τη δική τους στόχευση.

Ο μεν ένας καλύπτει τον μισθωτό από ενδεχόμενη λύση της εργασιακής του σχέσης με τον εργοδότη του, ο δε άλλος καλύπτει τον ελεύθερο επαγγελματία από ενδεχόμενη διακοπή του επαγγέλματός του για τουλάχιστον τρεις μήνες».

Θα εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του ΟΑΕΕ περί καταβολής καθυστερούμενων εισφορών. Η αναλογία των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων που αφορά την κύρια εισφορά του Λογαριασμού, θα αποδίδεται στον ΟΑΕΔ.
Οι προαιρετικά ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν είναι αυτοτελώς απασχολούμενοι, δεδομένου ότι δεν ασκούν κανένα επάγγελμα. Δεν μπορεί να τύχουν παροχής του Λογαριασμού αυτού, αφού για να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση του ΟΑΕΕ έχουν ήδη διακόψει το επάγγελμά τους. Κατά συνέπεια, δεν έχουν υποχρέωση καταβολής της κύριας εισφοράς του Λογαριασμού αυτού.
Σε άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας δίνονται οδηγίες σχετικά με την ασφάλιση των μελών δασικών συνεταιρισμών. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ από την ισχύ του άρθρου 25 του ν. 3846/2010, δηλαδή από 11 Μαΐου 2010.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!