Μπορεί το βράδυ της Τετάρτης 154 βουλευτές, ακόμα και αυτοί που διαφωνούν να είπαν ναι στην ψηφοφορία επί της αρχής, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα...
Ο στόχος είναι να πειστούν όλοι να ψηφίσουν αλλιώς, όπως λένε κάποιοι, ο βουλευτής που θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο θα έχει διαγραφεί πριν προλάβει να πει ΟΧΙ.
Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακόμα και στον Αντώνη Σαμαρά, οι 151 ψήφοι είναι αρκετές! Ο πήχης δεν μπορεί να ανέβει ψηλότερα.
Έτσι λοιπόν, οι βουλευτές που θα διανοηθούν να πουν όχι θα διαγραφούν αυτομάτως.
Το παρασκήνιο
Εδώ και αρκετές ημέρες το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, η κα Ρεγγίνα Βάρτζελη η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του είδε πολλούς βουλευτές. Και απ' ότι λέγεται οι αντιδράσεις τους κάμφθηκαν με επιχειρήματα σαν κι αυτά που είπε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οτι δηλαδή είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου η υπερψήφιση για να πάμε με το κεφάλι ψηλά στη Σύνοδο Κορυφής.
'Ομως δεν θα ήταν δυνατόν να πειστεί η κα Κατσέλη από την συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ας μην ξεχνάει κανείς ότι η συγκεκριμένη βουλευτής ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός. 'Ηταν από τους συντάκτες του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο άνθρωπος που πέρασε από 2 νευραλγικά υπουργεία, το Οικονομικών και μετά το Εργασίας και ο άνθρωπος που παρά τα όσα άκουσε και στις δυο θητείες της στηρίχθηκε όσο κανείς άλλος από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, μέχρι που είδε την πόρτα της εξόδου....
Και σήμερα αναμένεται να κληθεί να περάσει την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου για να πειστεί από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου να ψηφίσει.
Τις τελευταίες ημέρες η κα Κατσέλη έχει συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό, όχι μόνο μια φορά, ενώ το βράδυ της Τετάρτης χτύπησε και το τηλέφωνο της κας Βάσως Παπανδρέου. Και το κλίμα στην συζήτηση με τον πρωθυπουργό δεν ήταν και τόσο καλό.
Ο συναγερμός ήχησε όταν η κα Παπανδρέου διεμήνυε ότι θα πει ΟΧΙ στο πολυνομοσχέδιο.
Εκτός όμως από τους παραπάνω υπάρχουν και εκείνοι που δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους και μπορεί να κάνουν την έκπληξη.
Σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο 37 έχουν διατυπώσει και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Καρτάλης Δημήτρης Λιντζέρης, Αννα Νταλάρα, Σούλα Μερεντίτη και Δημήτρης Βαρβαρίγος.
Το άρθρο 37 με λίγα λόγια
Το συγκεκριμένο άρθρο διευκολύνει τις επιχειρήσεις να περικόψουν τη μισθολογική τους δαπάνη συνάπτοντας επιχειρησιακές συμβάσεις, αντί για κλαδικές. Η ισχύς του ήταν μέχρι να βγούμε από το Μνημόνιο. Με μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής αποφασίστηκε η ισχύς του να είναι για 3 χρόνια και ο εργαζόμενος να μπορεί εκείνος να επιλέξει ανάμεσα σε επιχειρησιακή ή κλαδική σύμβαση.