tromaktiko: Σωστές αποφάσεις, πολλές αβεβαιότητες

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Σωστές αποφάσεις, πολλές αβεβαιότητες



Ανακούφιση προκάλεσαν στις ΗΠΑ οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αμερικανοί οικονομολόγοι υπογραμμίζουν όμως... ότι οι αποφάσεις δεν συνιστούν άμεση λύση της κρίσης χρέους.

Την θετική αποτίμηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ δεν ενστερνίζονται πλήρως οι Αμερικανοί οικονομολόγοι, αν και αποδέχονται πως οι αποφάσεις της Συνόδου ‘χαλάρωσαν’ τις αγορές και έδωσαν έτσι χρόνο στους ηγέτες για τα περαιτέρω βήματα.

Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και οι τράπεζες

Ο Jacob Kirkegaard από το Peterson Institut της Ουάσιγκτον αξιολογεί συνολικά τις αποφάσεις ως σωστές και επιβεβλημένες, αλλά υπογραμμίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνιστά μία δύσκολη στενωπό. Το καίριο πρόβλημα της Ευρώπης, τονίζει, είναι η έλλειψη κοινών οικονομικών δομών και κυρίως κοινού υπουργείου Οικονομικών. Όλα τα άλλα έπονται. Ο Sebastian Mallaby από το Coucil on Foreign Relations αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους κατά 50% υποστηρίζοντας πως η έκβασή του είναι ακόμη ανοιχτή, διότι η συμμετοχή των τραπεζών μέχρι στιγμής παραμένει εθελοντική. Επιπλέον εκτιμά ότι το ύψος του ελληνικού χρέους και μετά το ‘κούρεμα’ θα εξακολουθήσει να είναι τεράστιο. Παράλληλα ο Αμερικανός αναλυτής απορρίπτει τη διαδεδομένη άποψη, ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι μία από τις συνέπειες της ‘φούσκας’ ακινήτων στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εξελίχθηκε ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά ακινήτων».

Επιμένει επίσης, ότι το ίδιο ισχύει και για την κρίση στην Ισπανία και την Ιρλανδία, και εκτιμά ότι οι αιτίες του κακού στην Ευρώπη είναι δύο: οι δομικές ελλείψεις της ΕΕ και ο λανθασμένος σχεδιασμός του ευρώ. Διότι η ΕΕ χωρίς κοινό υπουργείο Οικονομικών δρομολόγησε μια ΟΝΕ χωρίς ισότιμα ανεπτυγμένες εθνικές οικονομίες.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι απλουστευτική η θεωρία των Ευρωπαίων που θέλουν αιτία της ύφεσης την αμερικανική κρίση ακινήτων, διότι οι δομές, το οικονομικό σύστημα, ακόμη και οι αρχές οικονομικής διακυβέρνησης των ΗΠΑ δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Παρ’ όλα αυτά όλοι οι παραπάνω αναλυτές τονίζουν πως η οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ περνάει από την Ευρώπη. Τέλος, κοινός τόπος της πλειονότητας των Αμερικανών ειδικών είναι πως οι ΗΠΑ δεν συνιστούν πια οικονομική και πολιτική ηγέτιδα δύναμη. Έτσι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα (αναδημοσίευση από Deutsche Welle).
greekfinanceforum.com

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!