τοπία της Ελλάδας.Βρέθηκα εκεί πριν λίγες μέρες και πιστεύω οι φωτογραφίες μιλάνε απο μόνες τους:
Ο Νέστος πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό.Έχει μήκος 243 χιλιόμετρα(από τα οποία τα 140 χλμ. περίπου βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος) και βρίσκεται μεταξύ Ξάνθης και Δράμας.Για την ακρίβεια τα Τέμπη του Νέστου (απο όπου και οι φωτογραφίες) βρίσκονται 12 χιλιόμετρα έξω απο την Ξάνθη(για την οποία έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου εδώ),δίπλα στο χωριό Τοξότες.
Για να φτάσετε στα Τέμπη,πρέπει απο την Ξάνθη να πατε προς το χωριό Τοξότες,και απο εκεί να συνεχίσετε προς το χωριό Γαλάνη.Εκεί θα βρείτε έναν δρόμο με άσφαλτο που θα σας οδηγήσει σε ένα πάρκινγκ με κιόσκια και βρυσάκια.Ακριβώς εκεί βρίσκεται η έναρξη του μονοπατιού,αλλά και μια ποταμίσια παραλία με λευκή ψιλή άμμο.
Το μονοπάτι που ξεκινάει είναι όλο φτιαγμένο με πέτρα και σε διάφορα σημεία έχει μικρά ξύλινα παγκάκια για την ξεκούραση των επισκεπτών.Το μήκος του είναι 10 χιλιόμετρα και όσοι έχετε την πρόθεση για περιπέτεια και αντέχετε την πεζοπορία,μπορείτε μετά να ακολουθήσετε κατα μήκος την σιδηροδρομική γραμμή και να φτάσετε στον ερειπωμένο σταθμό του χωριού Λιβερά.
Καθώς περπατάτε στο μονοπάτι θα διαπιστώσετε την απουσία θορύβου,καθώς τα τεράστια βράχια ανάμεσα στα οποία ρέει το ποτάμι λειτουργούν,θα έλεγε κανείς,ηχομονωτικά.Αν φωνάξετε δυνατά θα ακούσετε τηνηχώ της φωνής σας για αρκετά δευτερόλεπτα να “χτυπάει” πάνω στα βράχια.Λόγω της φαρδιάς και αμμώδους κοίτης, σχηματίζονται παραλίες στις οποίες μπορεί να κατέβει κανείς από διακλαδώσεις του μονοπατιού. Η πορεία μέσα από την κοίτη του ποταμού, πρέπει να αποφεύγεται, γιατί η στάθμη του νερού μπορεί να ανέβει ξαφνικά, εάν γίνει εκροή νερού από το φράγμα της ΔΕΗ.
Το καλό με αυτό το μονοπάτι,είναι οτι πουθενά δεν θα συναντήσετε αυτοκίνητα,ή θορυβώδεις πεζοπόρους,ή παράνομους κατασκηνωτές.Είναι πολύ προσεκτικά διατηρημένο και δεν υπάρχουν σκουπίδια.Απο ότι έμαθα,το μονοπάτι διανοίχθηκε το 1893 από την εταιρία που κατασκεύασε τη σιδηροδρομική γραμμή. Σκοπό είχε τη μεταφορά εργατών και υλικού ώστε να διανοιχθούν όλες οι σήραγγες ταυτόχρονα.
Ξεκινώντας απο το χωριό Γαλάνη,χρειάζεστε περίπου 3 ώρες μέχρι την πηγή Κρωμνινκού,κινούμενοι παράλληλα με τις γραμμές του τρένου.Στην πηγή του Κρωμνικού η Δασική Υπηρεσία Ξάνθης έχει κάνει κιόσκια και τραπέζια με πάγκους για τους πεζοπόρους.Πάντως,όση ώρα περπατούσαμε στο μονοπάτι,δυστυχώς δεν είδαμε το τρένο να περνάει,παρ’ολα αυτά η σιδηροδρομική γραμμή είναι ενεργήαπλά τα δρομολόγια είναι πλέον πιο αραιά:οπότε μην κάνετε το λάθος να κατέβετε στις ράγες…!
Στην περιοχή θα δείτε πεύκα,πλατάνια,ιτιές,αγριοκουμαριές,αγριελιές,βατομουριές,βελανιδιές,σμεουριές,ορχιδέες αλλά και εάν είστε τυχεροί,τον περίφημο κρίνο της Ροδόπης,ένα εξαιρετικά σπάνιο λουλούδι της περιοχής.Απο πανίδα,τα κλασσικά ζώα που συναντάμε στα βουνά,αλεπούδες,ζαρκάδια,ελάφια,τα οποία όμως δεν πλησιάζουν το μονοπάτι γιατί αντιλαμβάνονται τον ανθρώπινο θόρυβο.Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για πεζοπορίακαθώς τα περισσότερα ερπετά οδεύουν προς τη χειμερία νάρκη,επομένως δεν θα έχετε ανεπιθύμητες συναντήσεις.
Συμβουλές προς πεζοπόρους:Εφοδιαστείτε με νερό,ξηρή τροφή πχ μπισκότα,φωτογραφική μηχανή και μη κουβαλάτε πολλά πράγματα,γιατί σε μερικά σημεία το μονοπάτι είναι απότομο και το έξτρα βάρος θα σας δυσκολέψει.Δώστε σημασία σε μικρές λεπτομέρειες της διαδρομής,όπως τους λαξευμένους βράχους,τις μικρές σπηλιές που σχηματίζονται,τις αμμονησίδες μέσα στο ποτάμι,τα λουλούδια που φυτρώνουν αναμέσα στα βράχια…
Η πεζοπορία στο Νέστο είναι μία υπέροχη εμπειρία,ένα ξεκάθαρο δείγμα της ομορφιάς της Ελληνικής φύσης,ανόθευτη ακόμα απο τον μαζικό τουρισμό.Στο τέλος της διαδρομής,για πλήρη ανάκτηση δυνάμεων,επιλέξτε μία απο τις ταβέρνες στο χωριό Γαλάνη,και μετά περπατήστε προς το σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής που πλέον υπολειτουργεί.Έχουν μία μαγεία τα τρένα,πάντα είχαν…
Κάτι τέτοιες φωτογραφίες σαν αυτήν με βάζουν στο δίλημμα βουνό ή θάλασσα…
Μάλλον το καθένα έχει τη δική του ομορφιά, γιατί εμένα μου είναι δύσκολο να διαλέξω!