tromaktiko: Κινηματογραφική γιορτή στη Θεσσαλονίκη

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κινηματογραφική γιορτή στη Θεσσαλονίκη



Με 151 ταινίες από 53 χώρες το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιχειρεί φέτος με το 1/5 παλιότερων προϋπολογισμών του την «καλύτερη» του διοργάνωση. Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης «ανοίγει» το βράδυ της επόμενης Παρασκευής 4 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας του Αλεξάντερ Πέιν «Οι απόγονοι».

Η Σάρα Ντράιβερ, η Αμερικανίδα «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά και συνεργάτιδα του Τζιμ Τζάρμους, θα παρουσιάσει τις ταινίες της, στο πλαίσιο του αφιερώματος του 52ου ΦΚΘ στο έργο της.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του δανέζικου κινηματογράφου, η νέα ταινία του οποίου Superclasico (η υποψηφιότητα της Δανίας για τα προσεχή Όσκαρ) θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ.

Επίσης, το παρών θα δώσει ο προκλητικός Αυστριακός δημιουργός Ούλριχ Ζάιντλ, αλλά και ο Ερντέν Κιράλ, από τους σπουδαιότερους τούρκους auteurs, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, ο οποίος θα τιμηθεί από το φεστιβάλ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.

«Είναι πρόκληση αλλά και αφορμή ουσιαστικής δημιουργίας ο πολλαπλά μειωμένος προϋπολογισμός, τα τεράστια χρέη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν είχα το δικαίωμα λόγω των προβλημάτων να καταργήσω ένα φεστιβάλ με 52 χρόνια ιστορίας» δήλωσε σήμερα αναφερόμενος στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε με την ανάληψη των καθηκόντων του (το Μάιο του 2010) ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης.

Η πρόσφατη και πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Πάολο Σορεντίνο, "This must be the place" με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν θα κάνει επίσης πρεμιέρα στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!