tromaktiko: Κούρσεψαν την εκκλησία σύμβολο των Αχνιωτών στη Λάρνακα

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κούρσεψαν την εκκλησία σύμβολο των Αχνιωτών στη Λάρνακα



Απαρηγόρητος είναι ο ιερέας -ελληνορθόδοξο πνευματικό σύμβολο της ΆχναςΠατήρ Τάκης. Θρασύδειλοι νυχτοβάτες διέρρηξαν το βράδυ της Δευτέρας -προς ξημερώματα Τρίτης- την «εκκλησία των Αχνιωτών» μετά το... 1974 και έκλεψαν από αυτή διάφορα ασημένια και χρυσά αντικείμενα αξίας 30 και πλέον χιλιάδων ευρώ. Οι ιερόσυλοι πέτυχαν είσοδο στην Παναγία της Τραχιάς, προστατευόμενο μνημείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων, παραβιάζοντας την κύρια είσοδο. Χθες το πρωί όταν ο Πατήρ Τάκης μετέβη στο ησυχαστήριό του που διατηρεί στην αυλή της εκκλησίας, διαπίστωσε την παραβίαση και αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία Δεκέλειας και τους συγχωριανούς του. Όπως διαπιστώθηκε από την εκκλησία, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη της κατεχόμενης Άχνας, κλάπηκαν όλα τα αργυρά καντήλια, το ασημένιο σκεύος του άρτου και μεγάλος αριθμός επάργυρων, αργυρών και χρυσών ταμάτων που αφιέρωσαν για διάφορους λόγους οι Αχνιώτες στην εκκλησία από το 1974 και μετά. Οι Αχνιώτες, ωστόσο, άκουσαν με ανακούφιση ότι οι ιερόσυλοι διαρρήκτες δεν βρήκαν στην εκκλησία την ιστορική ασημένια εικόνα της Αγίας Μαρίνας της Άχνας, την οποία παρέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στην κοινότητα μετά το 1974, όταν την βρήκαν πεταμένη στο σκλαβωμένο χωριό.

Ο ιερέας της Παναγίας της Τραχιάς, φοβούμενος κλοπή, τα τελευταία χρόνια φυλάττει την εικόνα σε κρύπτη, όταν η εκκλησία είναι κλειστή. Επίσης, οι διαρρήκτες δεν ήθελαν να πάρουν, ή δεν πρόσεξαν στη βιασύνη τους, την αργυρή εικόνα της Παναγίας της Τραχιάς, που επίσης βρισκόταν μέσα στην εκκλησία.

Ο Πατήρ Τάκης στεναχωρημένος στα λίγα του λόγια ανέφερε ότι «σε όποιο δρόμο και να κυκλοφορήσει κάποιος, βλέπει πινακίδες με το μήνυμα ότι αγοράζονται χρυσαφικά. Είναι εύκολο να σκεφτεί κάποιος πού θα καταλήξουν τα ιερά σκεύη της εκκλησίας των Αχνιωτών» πρόσθεσε. Κάλεσε επίσης τους διαρρήκτες «να αναλογιστούν τι έπραξαν και πόση στεναχώρια προκάλεσαν και να επιστρέψουν αυτά που έκλεψαν, ζητώντας μετάνοια και ο Θεός θα τους συγχωρέσει».

Το εξωκλήσιο της Παναγίας της Τραχιάς, ενάμισι χιλιόμετρο από την Άχνα και δύο από το Δασάκι της Άχνας συγκεντρώνει ως επί το πλείστον Αχνιώτες πιστούς και από το 1974 αποτελεί κάθε Κυριακή και χώρο συναπαντήματος Αχνιωτών από όλα τα μέρη της Κύπρου. Επίσης, το κατηχητικό έργο και η ατέρμονη υπομονή του Πατήρ Τάκη να ακούει, να συμβουλεύει και να εξομολογεί τους πιστούς, τον έχουν αναγάγει σε πνευματικό θρησκευτικό σύμβολο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, οδηγώντας τα βήματα πιστών από άλλες περιοχές, στην ιστορική εκκλησία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!