tromaktiko: Το "τελευταίο αντίο" στον Ραμίζ Αλία είπαν συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί της χώρας

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Το "τελευταίο αντίο" στον Ραμίζ Αλία είπαν συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί της χώρας



Το "τελευταίο αντίο" είπαν χθες συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί αλλά και απλοί πολίτες στον Ραμίζ Αλία, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στην Αλβανία μετά το θάνατο του...
Ενβέρ Χότζα το 1985 και παρέμεινε στην κεφαλή αυτής έως τις 3 Απριλίου του 1992, οπότε και παραιτήθηκε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Φατός Νάνο, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (SMI) Ιλίρ Μέτα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκραμόζ Ρούτσι, ο πρώην πρόεδρος της αλβανικής βουλής Σερβέτ Πελούμπι και ο ιστορικός Πελούμπ Τζούφι ήταν μεταξύ εκείνων που συνόδευσαν τον Ραμίζ Αλία στην τελευταία του κατοικία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της τελετής, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης των Σοσιαλιστών Φατός Νάνο εξήρε τη συμβολή του εκλιπόντα στο να οδηγηθεί η χώρα στα απαραίτητα εκείνα στάδια έως την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Ιλίρ Μέτα ανέφερε πως "οι ιστορικοί και όχι οι πολιτικοί είναι αυτοί που θα πρέπει να αξιολογήσουν την προσωπικότητά του (Αλία)".

Δεύτερος και τελευταίος κομμουνιστής ηγέτης της Αλβανίας, ο Ραμίζ Αλία άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή, από πνευμονική εμβολή, στα 86 του χρόνια.

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1925 στη Σκόδρα, στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας και σπούδασε στη Μόσχα. Έγινε μέλος του Πολίτμπυρο και αναδείχθηκε σε μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες του Εργατικού Κόμματος της Αλβανίας, στην κεφαλή του οποίου- και του κράτους- διαδέχθηκε τον Ενβέρ Χότζα, μετά το θάνατο του τελευταίου, το 1985. Παραιτήθηκε από την προεδρία το 1992, μετά την εντυπωσιακή νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 22ης Μαρτίου 1992.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!