Στα του ελληνικού χρηματιστηρίου, η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό καθ’ όλη την εβδομάδα, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι η συνέχιση της αντίδρασης της Πέμπτης, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και επιλεγμένες μη – τραπεζικές μετοχές, όπως επιτυχώς αναφέρουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, να συνεχίζουν να υπεραποδίδουν της αγοράς. Μάλιστα, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στο κομμάτι της τεχνικής ανάλυσης, με το ζητούμενο να είναι ο ΓΔ να υπερασπιστεί τα θετικά βήματα των τελευταίων ημερών και κυρίως της Πέμπτης, ενώ θετικές ενδείξεις, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχίζουν να υπάρχουν και να αυξάνονται στις μη – τραπεζικές μετοχές.
Ζητούμενο η εφαρμογή των αποφάσεων ….. ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις…
Από σήμερα ξεκινάνε και επίσημα οι διαπραγματεύσεις του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους με τους εκπροσώπους των τραπεζών, κατόχους ελληνικών ομολόγων για την εθελοντική συμμετοχή τους στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, που προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%. Την ίδια ώρα στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η επιτάχυνση του σχεδιασμού για τη μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να καλύψει ένα μέρος των απωλειών που θα υποστούν τα ταμεία από το «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Μάλιστα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι ευρωπαίοι και όχι μόνο αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι, ενώ ξεχωρίζουν οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού οικονομικών, Β. Σόιμπλε και του επικεφαλής του IIF, Νταλάρα.
Προειδοποιήσεις Σόιμπλε προς τις τράπεζες να αποδεχθούν το κούρεμα… αλλιώς μη ελεγχόμενη χρεοκοπία…
Όπως τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη του στο γνωστό γερμανικό περιοδικό Spiegel, η ανάκτηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα είναι το αποτέλεσμα δομικών μεταρρυθμίσεων όπως και της μείωσης του χρέους. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουν τόσο η μόνιμη παρουσία της Taskforce και της Τρόικας, όσο και οι ευρωπαϊκοί πόροι που είναι στη διάθεση της Ελλάδας. «Τα προβλήματα όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης», προσθέτει ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας. Σε ερώτηση εάν και άλλες χώρες θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να επιλύσουν τα προβλήματά τους επίσης με ένα κούρεμα του χρέους τους, ο κ. Σόιμπλε έδωσε κατηγορηματική απάντηση:
“Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές ότι: η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, μια ξεχωριστή περίπτωση που έχρηζε ειδικής λύσης». Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, συμπληρώνει ο υπουργός, η Ελλάδα θα λάβει σκληρά μέτρα και θα πρέπει να αποδεχθεί μια πολύ πιο στενή εποπτεία, «θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Στην ίδια συνέντευξη ο Β. Σόιμπλε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν το σχεδιαζόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί», λέει ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους ιδιώτες πιστωτές.
Αισιόδοξος ο Τσάρλς Νταλάρα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα…..
Σε διαδοχικές συνεντεύξεις προχώρησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Συγκεκριμένα, ο Τσάρλς Νταλάρα χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, αναφέροντας “ότι δημιουργεί οφέλη για το σύνολο του σκληρά εργαζόμενου ελληνικού λαού”. Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο επικεφαλής του IIF εμφανίστηκε κάτι παραπάνω από ανήσυχος για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα αν και τόνισε πως βρίσκεται σε επαφές με τους επικεφαλής και με την κυβέρνηση για να προστατευτούν τα συμφέροντά τους. Συγκεκριμένα, σε μια από τις συνεντεύξεις του ο κ. Νταλάρα δηλώνει αισιόδοξος για τη συμφωνία που υπογράφτηκε. «Αυτή δεν είναι απλώς μία ανεξάρτητη προσωπική κρίση ότι επρόκειτο για μία ισορροπημένη συμφωνία. Βασίστηκε πάνω σε όλες τις διαβουλεύσεις μου με τους επενδυτές. Είμαι πολύ βέβαιος και έχω εμπιστοσύνη ότι αυτό στο οποίο καταλήξαμε θα ήταν μία επιτυχημένη ανταλλαγή» είπε, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανταλλαγή, αλλά δηλώνει βέβαιος πως η συμμετοχή θα είναι πολύ υψηλή. «Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία και είμαι πολύ ενθαρρυμένος». “Πιστεύω ότι δημιουργεί μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και δημιουργεί οφέλη για το σύνολο του σκληρά εργαζόμενου ελληνικού λαού, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έκανε μεγάλες θυσίες και δύσκολες προσαρμογές” προσθέτει ο επικεφαλής του IIF. Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιρροή από το «κούρεμα» 50% θα είναι επώδυνη και τόνισε πως η κατάσταση αυτή τον ανησυχεί ιδιαίτερα. «Είμαι σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και τις τράπεζες για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους, προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και θα τους παρέχουμε περισσότερες πιστώσεις για τα επόμενα χρόνια για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις απώλειες των τελευταίων δύο ετών». Επίσης, ο κ. Νταλάρα τόνισε πως αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε το χρέος θα γίνει βιώσιμο. «Έχω εμπιστοσύνη ότι αυτό θα δώσει νέα ενέργεια και θα αφαιρέσει την κούραση, η οποία τους τελευταίους τρεις μήνες περιέβαλλε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα» είπε.
Τέλος, προσθέτει επίσης ότι αυτή συμφωνία δεν επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. «Δεν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Αλλά είχα συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και σίγουρα δεν είναι αίσθησή μου ότι αυτή η συμφωνία επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλλον το αντίθετο».
Παράλληλα σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες αναμένεται να αποδεχθούν την απομείωση κατά 50% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε ότι υποστήριξε ότι στη Σύνοδο Κορυφής η ίδια η Α. Μέρκελ ήταν εκείνη που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για το εθελοντικό κούρεμα. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του προς την Welt am Sonntag ο κ. Νταλάρα αποκαλύπτει ότι οι κρατικές εγγυήσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι για κούρεμα ύψους 50 % δεν ήταν επαρκείς για τις τράπεζες. Εκεί λοιπόν παρενέβη η γερμανίδα καγκελάριος και ανέβασε τις εγγυήσεις από τα 20 στα 30 δις ανοίγοντας το δρόμο για την τελική συμφωνία.
Οι πιθανότητες διάχυσης της κρίσης και το κούρεμα και σε άλλες χώρες….
Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, πέραν της πορείας εφαρμογής των αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στην πάντα μεγάλη πιθανότητα διάχυσης της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και κυρίως την Ιταλία. Ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για την πιθανότητα, άλλες χώρες να ακολουθήσουν το δρόμο της Ελλάδας και να ζητήσουν haircut του χρέους τους, παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η λύση αυτή ήταν μόνο για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να ακολουθηθεί από άλλες χώρες. Μάλιστα, όσον αφορά το τελευταίο αυτό ζήτημα, χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Πορτογάλου πρωθυπουργού, ο οποίος θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του πορτογαλικού μνημονίου, ανοίγοντας τη συζήτηση για ένα πιθανό haircut του πορτογαλικού χρέους.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε δύο βασικές σύντομες επισημάνσεις. Πρώτον ότι θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι αργά η γρήγορα (το πιο πιθανό θεωρούμε να συμβεί αυτό σε περίπου 6 μήνες) η Ιταλία θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα με το χρέος της, ενώ άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία θα στραφούν σε λύσεις διαγραφής του χρέους, μέσωhaircut. Μάλιστα, σε ένα σύντομο σχόλιο θα λέγαμε ότι η Ε.Ε. αναμένεται κατά τα επόμενα δύο χρόνια να μπει σε ένα φαύλο κύκλο διαγραφής χρεών, με μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές, ενώ συνολικά ο ευρωπαικός τραπεζικός κλάδος θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, με πολλά από τα πιστωτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη τελικά να κρατικοποιούνται. Μάλιστα, με αφορμή το τελευταίο αυτό σχόλιο θα λέγαμε ότι πανευρωπαϊκά οι τραπεζικές μετοχές, κατά τους επόμενους μήνες θα βιώσουν μια ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου.
www.greekfinanceforum.com