Παρά τα μηνύματα φιλίας και συνεργασίας που δόθηκαν, ο Ιρανός υπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει ως προς το ζήτημα της Συρίας με τρόπο που υπονοεί διαφωνία προς τους χειρισμούς της Άγκυρας.
«Θα συνεχιστεί η κοινή αποφασιστικότητά μας στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ και του PJAK (θεωρείται «παρακλάδι» του ΡΚΚ που δραστηριοποιείται στο Ιράν). Θα συνεργαστούμε με ένα κοινό σχέδιο δράσης μέχρι την τελική εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα συνεδριάσει το Τουρκοϊρανικό Ανώτατο Συμβούλιο Ασφάλειας
Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως με τον Ιρανό ομόλογό του συζήτησε και το ζήτημα της Συρίας και τόνισε ότι «οι εξελίξεις έχουν δείξει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει μία διοίκηση που καταπιέζει το λαό της».
«Η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να βρεθεί ειρηνική λύση» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Δυστυχώς η Συρία δεν στράφηκε στην ειρηνική μετάβαση και προτίμησε να αυξήσει την καταπίεση».
Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί απόπειρας δολοφονίας του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον από το Ιράν. Τόνισε ότι μετέφερε στον Ιρανό ομόλογό του τις σχετικές αμερικανικές πληροφορίες και ότι ο κ. Σαλιχί του ανέφερε πως οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Ιρανός υπουργός είπε πως «πρόκειται για ισχυρισμούς κενού περιεχομένου».
Ο κ. Σαλιχί έκανε λόγο για «κοινό μέλλον» της Τουρκίας και του Ιράν, χρησιμοποιώντας μάλιστα το χαρακτηρισμό «κλαδιά του ίδιου δέντρου». «Δεν είμαστε αντίπαλοι, αλλά αλληλοσυμπληρωνόμαστε», είπε και τόνισε ότι το κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν αυτό της «τρομοκρατίας».
«Θα επισκεπτόμουν αργότερα την Τουρκία, αλλά μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση αισθάνθηκα την ανάγκη να δώσω αυτοπροσώπως τα συλλυπητήρια μου» είπε ο κ. Σαλιχί και τόνισε πως «το ΡKK και το PJAK είναι κοινό μας πρόβλημα». Υπογράμμισε δε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της τρομοκρατίας και εξέφρασε «παράπονο» σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι αυτή «ενώ έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ, δεν έχει κάνει το ίδιο για το PJAK».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας στην περιοχή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ευθύνη των ΗΠΑ και συνδέοντας τη δράση του ΡΚΚ, και ειδικότερα την πρόσφατη επίθεση εναντίον στρατιωτικού φυλακίου, με τους Αμερικανούς είπε πως «οι Αμερικανοί βρίσκονται στο Ιράκ και διαθέτουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον οπλισμό που υπάρχει εκεί. Εάν έδιναν έγκαιρα τις πληροφορίες αυτές στην Τουρκία, δεν θα ζούσαν οι Τούρκοι αδελφοί μας την τραγωδία που έζησαν».
Μιλώντας σχετικά με τα περιφερειακά ζητήματα ο κ. Σαλιχί είπε ότι «το Ιράν και η Τουρκία έχουν κοινές θέσεις σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής» και αναφερόμενος στα «θεμέλια» όπως είπε των καλών αυτών σχέσεων, μίλησε με τρόπο που αποκάλυψε τις διαφωνίες της Τεχεράνης ειδικά στο ζήτημα της Συρίας. «Τα κράτη και οι κυβερνήσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στα νόμιμα αιτήματα του λαού και να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «οι υπόλοιπες χώρες δεν πρέπει να αναμειγνύονται στις εσωτερικές αυτές υποθέσεις των χωρών».
Ο Ιρανός υπουργός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν πριν από μερικές μέρες στην Τουρκία ότι οι ιρανικές αρχές είχαν συλλάβει για να αφήσουν, όμως, στη συνέχεια ελεύθερο τον Μουράτ Καράγιλαν, υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΡΚΚ, απάντησε ότι «ο Καράγιλαν δεν συνελήφθη ποτέ από τις ιρανικές αρχές».