tromaktiko: Έκθεση του Citi μιλούσε τον Απρίλιο για κούρεμα 42% για να πάει το χρέος στο 90% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση δεν άκουγε τότε;

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Έκθεση του Citi μιλούσε τον Απρίλιο για κούρεμα 42% για να πάει το χρέος στο 90% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση δεν άκουγε τότε;



Σήμερα μιλάμε για κούρεμα της τάξης του 50-60% για να πάμε το χρέος στο 120 ή 100 της% το 2020. Όμως αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι υπήρχε έκθεση του Citi ήδη πριν τον Απρίλιο του 2011 που μιλούσε για κούρεμα και μάλιστα έγραφε: "ένα κούρεμα της τάξης του 42% σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας θα έριχνε σύμφωνα με εκτιμήσεις το χρέος κάτω από το 90% του ΑΕΠ το 2013 και κάτω από το 60% το 2020". Μάλιστα γράφει ότι προκειμένου να πετύχει η χώρα έναν πιο αξιόπιστο λόγο χρέους-ΑΕΠ θα χρειαστεί ένα κούρεμα της τάξης του 76% τώρα και του 94% αν δεν κάνει τίποτα μέχρι το 2015.

Στο γράφημα που είναι από την έκθεση φαίνεται η εξέλιξη του χρέους στο χρόνο με τα διάφορα σενάρια. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι το αν η κυβέρνηση γνώριζε την έκθεση αυτή και αποφάσισε να την αγνοήσει αντι να την επικοινωνήσει στον λαό. Πρόκειται για ένα σοβαρό ερώτημα γιατί οι επιλογές της μας οδήγησαν σε τέλμα και σε μια 20ετία τουλάχιστον λιτότητας.

Επίσης θα θυμάστε πως τότε έψαχναν κάποιον trader που είχε στείλει ένα email Λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πάει σε "βελούδινο" κούρεμα. Έτρεχε η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να βρει κάποιον που έγραψε αυτό που τελικά κάνει σήμερα η Ευρώπη στην Ελλάδα. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι η αιτία της αποτυχίας της Ελλάδας και ο Βενιζέλος χαμογελάει όταν μιλάει για 21η του Ιούλη Plus. Το πόσο Plus θα είναι θα το νιώσουμε όλοι στο πετσί μας.

Το αστείο με το κούρεμα που μαγειρεύεται είναι ότι το χρέος θα μειωθεί εφέτος στο 133% για να αυξηθεί ξανά του χρόνου και μετά να αρχίσει να κάμπτεται, θεωρητικά μιλώντας πάντα. Το θέμα είναι ότι οποιοδήποτε κούρεμα που αφήνει το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ και με την προοπτική της συρρίκνωσης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια λόγω ύφεσης απλά είναι ανούσιο και το μόνο που θα καταφέρει είναι η αποδιάρθρωση όλου του κοινωνικού ιστού της χώρας. Αντί να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες δομικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη απλά οι Έλληνες θα γίνουν φτωχότεροι και θα εξαφανιστεί η μεσαία τάξη μια για πάντα. Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική στήριξη και όχι περικοπές!

Ένα άλλο σημείο είναι ο φόβος ενεργοποίησης των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) σε περίπτωση ελληνικού default. Ουσιαστικά με την ενεργοποίησή τους οι εκδότες τους (τράπεζες και ασφαλιστικά ιδρύματα) θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό που θα χάσουν οι επενδυτές. Απλά διερωτώμαι, γιατί να υπάρχουν τα CDS αν δεν ενεργοποιούνται ποτέ και γιατί να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να τα εκδίδουν και να κερδίζουν από αυτά γνωρίζοντας ότι δεν θα πάμε ποτέ σε default; Θα έλεγα λοιπόν: Πάμε σε default να ενεργοποιηθούν τα CDS και να πληρώσουν οι κερδοσκόποι. Τότε θα δούμε ποιος μπορεί να αντέξει. Όποιος δεν μπορεί ας καταρρεύσει!
 http://center24.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!