«Χωρίς μία πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης δεν βοηθάμε την Ελλάδα και δεν καθησυχάζουμε τις αγορές. Η τελευταία συμφωνία ανάμεσα στους πολιτικούς και τον ιδιωτικό τομέα δεν έχει λύσει το πρόβλημα», υποστηρίζει ο Γερμανός τραπεζίτης.
Θα συμμετείχαν όμως οι τράπεζες εθελοντικά σε μία λύση αναδιάρθρωσης; «Κατά την άποψή μου αυτό δεν γίνεται εθελοντικά, η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει μόνη της στάση πληρωμών. Εάν η τρόϊκα δεν καταβάλει την επόμενη δόση, αυτό μπορεί να γίνει. Η εθελοντική παραίτηση (από αξιώσεις που απορρέουν από κρατικά ομόλογα) χωρίς δήλωση χρεοκοπίας θα υπονόμευε την αξιοπιστία κρατικών ομολόγων, που εκδίδουν άλλες χώρες», δηλώνει ο Μάρτιν Μπλέσινγκ.
Για τον επικεφαλής της Commerzbank οι υπερχρεωμένες χώρες δεν έχουν παρά μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις: ή θα εξυπηρετήσουν το χρέος τους με βάση τις συμφωνίες που έχουν συνάψει ή θα δηλώσουν πτώχευση με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.
Ο δημοσιογράφος της Bild δεν παραλείπει να ρωτήσει τον Μάρτιν Μπλέσινγκ, αν η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ. Η απάντηση είναι ότι «αυτό είναι μία απόφαση που εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα».
Η Commerzbank έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία το 2009, όταν απορρόφησε την ανταγωνίστρια Dresdner Bank. Εκείνος ο «τραπεζικός γάμος» ανέδειξε την Commerzbank σε διεθνή παίκτη, αλλά της κληροδότησε και επισφάλειες ύψους τουλάχιστον έξι δισεκατομμυρίων ευρώ από δομημένα τραπεζικά προϊόντα της Dresdner Bank. Τον Αύγουστο του 2009 η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης αποκαλούσε την Commerzbank «καθρέφτη της οικονομικής κρίσης».
www.greekfinanceforum.com