tromaktiko: Το μεγάλο κούρεμα που έρχεται, το ερωτηματικό της στάσης των ιδιωτών επενδυτών, η ανακεφαλαιοποίηση και ο EFSF

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Το μεγάλο κούρεμα που έρχεται, το ερωτηματικό της στάσης των ιδιωτών επενδυτών, η ανακεφαλαιοποίηση και ο EFSF



Μια από τις κρισιμότερες περιόδους για την τύχη της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι αυτή που διανύουμε με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις σε...
επίπεδο Ε.Ε. και εν αναμονή των τελικών αποφάσεων στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις τελικές αποφάσεις για το ύψος του ελληνικού κουρέματος, το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι μεγάλο, τις αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού EFSF, αλλά και τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι το τελευταίο αυτό ζήτημα είναι το “κλειδί” για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εν όψει του μεγάλου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έχουν αποθέσει μέρος από τις ελπίδες τους για να αποφύγουν τα χειρότερα (κρατικοποίηση) στις αποφάσεις της Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στα αμιγώς χρηματιστηριακά ζητήματα, είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζικές μετοχές θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, την ώρα που οι μη τραπεζικές μετοχές αναμένεται να συνεχίσουν, κατά τις επόμενες ημέρες, να εμφανίζουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτές των τραπεζών. Παράλληλα, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνική εικόνα της αγοράς, όπου ο ΓΔ, όπως και στην περίπτωση επιμέρους μετοχών, προσπαθεί να διασπάσει τις πρώτες πολύ σημαντικές αντιστάσεις, κάτι το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της τεχνικής εικόνας και την κίνηση της αγοράς σημαντικά υψηλότερα. Πέραν της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα των ξένων αγορών, με την κατάσταση όπως τονίζουμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες, να είναι πάντα οριακή, με αυξημένο κίνδυνο οριστικής απώλειας της θετικής μακροπρόθεσμης τάσης μετά από περίπου 2 χρόνια. Πάντως σε ένα σύντομο σχόλιο να αναφέρουμε ότι ένα από τα κλειδιά είναι η παραμονή (μετά την άνοδο της Παρασκευής) του S&P 500 υψηλότερα των 1.210 – 1.220 μονάδων.

Σίγουρο το μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους … με πιο πιθανό σενάριο το 50% και η στάση των ιδιωτών επενδυτών……

Το ύψος του κουρέματος θα είναι το κρίσιμο ζήτημα για την ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό κλάδο και το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως είχαμε αναφέρει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ξεκάθαρο ότι το ύψος του haircut θα είναι σημαντικό και αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 50%.

Συγκεκριμένα, την αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50 με 60 % φέρεται να υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Η αξιολόγηση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατέδειξε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκείς, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, ενώ την ίδια ώρα όμως υπογράμμισε ότι προέχει να γίνει αυτό σε εθελοντική βάση. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, μετά τη σύνοδο κορυφής, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου βασίστηκαν σε λάθος παραδοχές.

Πέραν της Α. Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι το haircut του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντικά υψηλότερα του 21%.

Επίσης, πολύ χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις (το Σάββατο) του προέδρου του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε προσερχόμενος στο Ecofin, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ βαρύτερες εκείνων που προβλέπονταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. «Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου.

Ερωτηματικό η στάση των ιδιωτών επενδυτών….

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο θα λέγαμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι προωθούν ένα μεγάλο haircut του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 40 με 60%, με το μεγάλο ερωτηματικό να είναι η στάση των ιδιωτών επενδυτών, δεδομένου και ότι οι ευρωπαίοι εταίροι τονίζουν την ανάγκη η οποία συμμετοχή να γίνει σε εθελοντική βάση για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός. Πάντως να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες η Α. Μέρκελ έχει διαμηνύσει στους ιδιώτες επενδυτές ότι αν δεν αποφευχθούν το ελληνικό κούρεμα σε εθελοντική βάση, η Ε.Ε. δε θα διστάσει να προχωρήσει σε ένα υποχρεωτικό κούρεμα, προκαλώντας ένα πιστωτικό γεγονός, με ότι αυτό σημαίνει για τη πορεία των αγορών και τις τράπεζες.

Επανερχόμενοι στη στάση των ιδιωτών επενδυτών, θα πρέπει αρχικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε τοGFF το Σαββατοκύριακο, φαίνεται να υπήρξε μια σημαντική διαφωνία στους κόλπους του IIF για το ύψος του τελικού κουρέματος, όπου όμως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά και από τις πιέσεις του προέδρου του οργανισμού και επικεφαλή της Deutsche Bank (Γ. Άκερμαν) οι ιδιώτες επενδυτές εμφανίζονται έτοιμοι να δεχθούν ένα κούρεμα περίπου της τάξης του 40%. Αναμένεται λοιπόν οι διαπραγματεύσεις να εστιαστούν στην αύξηση του ποσοστού, σύμφωνα με τα όσα ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα ενδώσουν τελικά στις πολιτικές πιέσεις και θα αποδεχθούν ένα τελικό κούρεμα της τάξης του 50%, το οποίο ήταν και η αρχική πρόθεση της Γερμανίας, όπως αναφέρουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών…..

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι ένα από τα καυτά θέματα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., ενώ όπως αναφέρουμε συνεχώς αυτό το ζήτημα κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου και του αναμενόμενου μεγάλου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις της Α. Μέρκελ στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, οι τράπεζες οι ίδιες θα πρέπει αρχικά να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια στις αγορές, εάν δεν είναι σε θέση τότε το κάθε κράτος θα ζητηθεί να βοηθήσει και εάν ούτε αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, επικαλούμενο υπηρεσιακό έγγραφο της Ε.Ε. αναφέρει ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές μέθοδοι. το πρώτο σενάριο προβλέπει την ενεργοποίηση των εθνικών μηχανισμών παροχής εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει κρατικές εγγυήσεις που θα μοιραστούν ισομερώς και θα τεθούν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οποία θα παίξει ρόλο συμβούλου. Τέλος, το τρίτο σενάριο στηρίζεται στη δημιουργία ενός νέου «επενδυτικού οχήματος», που θα έχει πόρους από τις συνεισφορές των κρατών - μελών. Οι εγγυήσεις αυτές θα συγκεντρωθούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει εκφράσει προθυμία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

O EFSF και μια ακόμη μεγάλη νίκη των γερμανικών θέσεων…

Πέραν το ύψος του κουρέματος και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό του τρόπου λειτουργίας του EFSF, όπου και σε αυτήν την περίπτωση θα λέγαμε ότι πρόκειται για ακόμη μια νίκη των γερμανικών θέσεων. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν η Α. Μέρκελ και ο Ν. Σακροζί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν σημαντικά βήματα, ώστε να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις όσον αφορά τα ζητήματα για την ενίσχυση του EFSF, χωρίς την συμμετοχή της ΕΚΤ που κρατάει, όπως δήλωσαν, την αυτονομία της. Επίσης, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι «αρχίζει να υπάρχει μία κατανόηση» για το ζήτημα του EFSF. Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες χρησιμοποίησης του Ταμείου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να συγκλίνουν.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Σάββατο ο ολλανδός υπουργός οικονομικών, Γιαν Κις Ντε Γιέγκερ, η γαλλική πρόταση για μετατροπή του Ταμείου Σταθερότητας σε τράπεζα, που θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Η γαλλική πρόταση είναι νεκρή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντε Γιέγκερ. Θυμίζουμε ότι το Παρίσι επεδίωκε να μετατρέψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τράπεζα, το Βερολίνο βλέπει το EFSF ως εταιρία πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης με μερική συμμετοχή των ασφαλισμένων. Την ίδια ώρα για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν φάνηκε πιο διαλλακτικός στο θέμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που εξακολουθεί να διχάζει Γαλλία και Γερμανία.

Μάλιστα, ο γάλλος υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι ναι μεν η Γαλλία παραμένει ουσιαστικά υπέρ της μετατροπής του Ταμείου σε τράπεζα, αλλά πάντως το θέμα αυτό «δεν αποτελεί οριστικό σημείο αντιπαράθεσης» με τη Γερμανία. «Το σημαντικό είναι να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως τείχος προστασίας» δήλωσε ο Μπαρουάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν απορρίπτονται αξιωματικά οι γερμανικές εναλλακτικές προτάσεις.

www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!