tromaktiko: Συμφωνία στο Eurogroup για τις ελληνικές εγγυήσεις προς τη Φινλανδία

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία στο Eurogroup για τις ελληνικές εγγυήσεις προς τη Φινλανδία



Σε συμφωνία για το θέμα της παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν ανακοίνωσαν πως επιλύθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούσε η Φινλανδία για να προσφέρει το δικό της μερίδιο στη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, ωστόσο θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Τα ομόλογα αυτά θα μεταβιβαστούν από τις ελληνικές τράπεζες σε ένα Ταμείο, το οποίο θα τα πωλήσει και θα επενδύσει τα έσοδα σε ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ που θα έχουν διάρκεια ωρίμανσης από 15 έως 30 έτη.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και η φινλανδική κυβέρνηση. «Οι εγγυήσεις περιορίζουν το ρίσκο των Φινλανδών φορολογούμενων στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι εγγυήσεις θα δημιουργηθούν σταδιακά και θα τοποθετηθούν σε ένα ξεχωριστό λογαρισμό όπου θα επενδυθούν σε ασφαλή ΑΑΑ ομόλογα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι οι χώρες που θα ζητούν εγγυήσεις θα πρέπει σε αντάλλαγμα να καταβάλλουν ολόκληρη τη συνεισφορά τους στο κεφάλαιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, (ESM - θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2013), σε μία μόνο δόση.

Ακόμα, θα αποκομίζουν χαμηλότερο μερίδιο από τα κέρδη του EFSF.

Σε περίπτωση πτώχευσης μιας χώρας που στήριξαν δεν θα τους επιστρέφεται η εγγύηση παρά μόνο μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, και πάλι μόνο εν μέρει.

Συγκεκριμένα, η χώρα δεν θα μπορεί να ρευστοποιήσει τις εγγυήσεις μέχρι να λήξουν τα επίσημα δάνεια προς την Ελλάδα, χρονικό διάστημα που πιθανώς να είναι ακόμα και 30 χρόνια.

Ο κ. Ρέγκλινγκ (όπως και ο κ. Γιούνκερ) εκτίμησε ότι η Φινλανδία θα είναι μάλλον η μοναδική χώρα που θα ζητήσει εγγυήσεις, αν και η συμφωνία είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ενδεικτική απ' αυτή την άποψη είναι η δήλωση του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, Ιβάν Μίκλος, ότι δεν θα πρότεινε να ζητήσει η χώρα του εγγυήσεις από την Ελλάδα.

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας αναμένεται να φηφίσει για τη διεύρυνση του EFSF μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!