tromaktiko: Διπλή Υποβάθμιση Μήνυμα από Fitch σε Ιταλία και Ισπανία....

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Διπλή Υποβάθμιση Μήνυμα από Fitch σε Ιταλία και Ισπανία....



Στη διπλή υποβάθμιση της Ιταλίας και της Ισπανίας προχώρησε πριν από λίγο ο οίκος Fitch, σε μια πλέον ξεκάθαρη προειδοποίηση της Αμερικανικής επενδυτικής κοινότητας... προς την Ευρώπη για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατόν στην κρίση χρέους. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι κίνηση έρχεται μερικές μόνο ώρες πριν από την καθοριστική συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας με τον Γάλλο πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, αλλά και το μεγάλο ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μάλιστα αυτή η συνάντηση γίνεται στη σκιά της διαφαινόμενης διαφωνίας των δύο πλευρών για τον τρόπο που επιτευχθεί η στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Όσον αφορά τη απόφαση της Fitch να προχωρήσει σε αυτό το timing στη διπλή υποβάθμιση, αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2011, οι οίκοι αξιολόγησης συστηματικά και πριν από σημαντικά γεγονότα στην Ε.Ε. (συνόδους κορυφής, Eurogroup) προχωράνε (έχει συμβεί τουλάχιστον 5 φορές τους τελευταίους μήνες) μια ή δύο ημέρες πιο πριν από το συγκεκριμένο γεγονός σε κινήσεις υποβαθμίσεων κρατών της Ε.Ε, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους ηγέτες της Ε.Ε να λάβουν τολμηρές αποφάσεις. Χαρακτηριστικές ήταν οι υποβαθμίσεις και οι προειδοποιήσεις υποβάθμισης χωρών όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας (πέραν της Ελλάδα και της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας) πριν τα Eurogroup και της συνόδους κορυφής το Μάρτιο και τον Ιούλιο.

Για την ιστορία, η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά μία μονάδα στο A+, χαρακτηρίζοντας επιπλέον τις προοπτικές της οικονομίας αρνητικές. Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε και σε υποβάθμιση και την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας στο AA-, επίσης με αρνητικές προοπτικές.

Η Fitch, όπως και η Moody's τις προηγούμενες ημέρες, επικαλέστηκε την ευάλωτη θέση της Ρώμης απέναντι στο κλίμα που δημιουργεί η κρίση στο ευρώ στην αιτιολόγηση της υποβάθμισης.

«Το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σοκ της εντεινόμενης κρίσης στην Ευρωζώνη έχει αποδυναμώσει το πιστοληπτικό προφίλ της Ιταλίας» σημείωσε η Fitch.

Τέλος, όσον αφορά την υποβάθμιση της Ισπανίας, η Fitch σημείωσε πως η κίνηση δεν θα έχει επιπτώσεις στις αξιολογήσεις του οίκου για ισπανικές εταιρείες.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!