Καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο της G20 την 3η και 4η Νοεμβρίου στις Κάννες, εκφράζονται ανησυχίες ότι οι ηγέτες θα αποφύγουν να προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και για νέους τρόπους χρηματοδότησης της ανάπτυξης.
"Η πρόκληση για την G20 είναι να δει πέρα από την τρέχουσα κρίση, τι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η γενικότερη ευημερία", επισήμανε ο Σάμιουελ Ουόρθινγκτον, επικεφαλής της InterAction, μιας συμμαχίας οργανώσεων για την διεθνή ανάπτυξη με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζητεί να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως οι ραγδαία μεταβαλλόμενες τιμές των τροφίμων και η ανάπτυξη. Ζήτησε από τον δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο Μπιλ Γκέιτς να αναζητήσει πρωτότυπους τρόπους συγκέντρωσης κεφαλαίων για τις πιο φτωχές χώρες.
Σε άρθρο του που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Washington Post ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομία δεν πλήττεται μόνο λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων και των προβλημάτων των τραπεζών, αλλά και από την υψηλή ανεργία και την ασθενική ανάπτυξη.
"Από κοινού όλα τα έθνη πρέπει τουλάχιστον να συμφωνήσουν να μην κάνουν ανόητα πράγματα, όπως το να οπισθοχωρήσουν στον προστατευτισμό ή να αρχίσουν εμπορικούς πολέμους. Η G20 πρέπει παράλληλα να μετριάσει τη ζημιά που υφίστανται οι πιο φτωχές χώρες, οι οποίες δεν βρίσκονται στο τραπέζι", υποστήριξε.
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η οι περικοπές των κρατικών δαπανών στις ΗΠΑ συρρικνώνουν την διεθνή οικονομική βοήθεια. Η έκθεση του Γκέιτς αναμένεται να προτείνει τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, των προϊόντων καπνού, των καυσίμων για τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές κ.ά. για να συγκεντρωθούν κεφάλαια, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Η έκθεση εκτιμά ότι ακόμα και ένας πολύ μικρός φόρος, 10 μονάδων βάσης σε χρεόγραφα και 2 μονάδων βάσης σε ομόλογα, θα εξασφάλιζε 48 δισ. δολάρια από τις χώρες της G20.
Ο Νιλ Ουάτκινς, στέλεχος του παραρτήματος της ActionAid στις ΗΠΑ, αναφερόμενος στο ζήτημα των τροφίμων επισήμανε ότι "υφίσταται μια πραγματική κρίση και οι ηγέτες της G20 έχουν ευθύνη να αναλάβουν δράση για να μειώσουν. . . την ανασφάλεια όσον αφορά τα τρόφιμα παγκοσμίως". Πάντως είπε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος σε αυτή τη σύνοδο.
Επικαλούμενος μια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Πολιτική για τα Τρόφιμα (International Food Policy Research Institute) ανέφερε ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ραγδαία αύξηση των συναλλαγών σε προϊόντα των χρηματαγορών που σχετίζονται με τα τρόφιμα και πρώτες ύλες, κυρίως παράγωγα, καθιστούν όλο και πιο ευμετάβλητες τις τιμές των τροφίμων.
Ο Ρόμπερτ Ζάκριτζ, στέλεχος της οργάνωσης World Vision, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι αμερικανοί εκτιμάται πως θα ξοδέψουν την 31η Οκτωβρίου --για το Halloween-- 7 δισ. δολάρια για κοστούμια και γλυκά, ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από την βοήθεια σε τρόφιμα που παρέχουν οι ΗΠΑ.