tromaktiko: H Τελευταία ευκαιρία για την Ε.Ε. και την παγκόσμια οικονομία να αποφύγουν τα χειρότερα, η αρνητική έκθεση της Τρόικας και η οριακή διαγραμματική εικόνα των ξένων αγορών

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

H Τελευταία ευκαιρία για την Ε.Ε. και την παγκόσμια οικονομία να αποφύγουν τα χειρότερα, η αρνητική έκθεση της Τρόικας και η οριακή διαγραμματική εικόνα των ξένων αγορών



Η μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών αναμένεται να συνεχιστεί, με τις επόμενες εβδομάδες να είναι πραγματικά κρίσιμες όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και την πορεία των ξένων αγορών και την παγκόσμια οικονομία... Μάλιστα όπως θα δούμε παρακάτω (από το διάγραμμα του S&P 500), παρά την πρόσφατη σημαντική αντίδραση των βασικών διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών από τα χαμηλά τους, η κατάσταση είναι πραγματικά οριακή, με κίνδυνο να χαθεί μετά από δύο χρόνια η θετική μακροπρόθεσμη τάση (κάτι για το οποίο έχουμε προειδοποιήσει από τις αρχές Αυγούστου). Πάντως σε κάθε περίπτωση οι ειδήσεις από τις διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον δύο ημέρες πριν την πολύ κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, την Κυριακή.

Εν αναμονή της Έκθεσης της Τρόικας η Ελληνική οικονομία...
Σειρά του κ. Ε. Βενιζέλου ήταν να μιλήσει χθες για την αλλαγή των αποφάσεων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών στο διευρυμένο Κοινοβουλευτικό τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε βρισκόμαστε στην «κόψη του ξυραφιού» και ότι δεν υπάρχει στρατηγική και στόχευση στην Ευρώπη, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχουν σχηματιστεί δύο μπλοκ. Το ένα αποτελείται κυρίως από Γερμανία και Ολλανδία και το άλλο από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Πέραν των δηλώσεων Βενιζέλου που και τυπικά επιβεβαίωσε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της 21ης Ιουλίου, θέμα ημερών χαρακτήρισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Χάλεϊ την ολοκλήρωση της κατάρτισης της έκθεσης της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε ερώτηση αναφορικά με το πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τα στελέχη του ΔΝΤ και εάν υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία, απάντησε "Είναι θέμα ημερών", ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει ανακύψει τίποτε το ασυνήθιστο που να εμποδίζει τη διαδικασία. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας, το στέλεχος του ΔΝΤ αρνήθηκε να το κάνει.
Επίσης, σε ερώτηση για το πότε θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα, είπε πως δεν έχει ακόμη ορισθεί συγκεκριμένη ημέρα. Να σημειωθεί ότι σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ενδεχόμενη ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων το στέλεχος του ΔΝΤ αρκέσθηκε να απαντήσει πως το Ταμείο στηρίζει τη χρηματοδοτική συμφωνία της 21ης Ιουλίου και θεωρεί σωστή την συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο μηχανισμό, αν και διευκρίνισε πως για όσο διάστημα οι συνομιλίες για το PSI βρίσκονται σε εξέλιξη, το ΔΝΤ δεν θα προβεί σε κανένα σχόλιο για τη διαδικασία. «Εάν υπάρξει αλλαγή των όρων θα τοποθετηθούμε», τόνισε ο Χάλεϊ.
Αρνητική η Έκθεση της Τρόικας...
Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες καλά διασταυρωμένες πληροφορίες η έκθεση της Τρόικας θα είναι εξαιρετικά αρνητική για την ελληνική οικονομία και την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, ενώ θα αναφέρεται ότι το χρέος ουσιαστικά πλέον δεν είναι βιώσιμο, με την υπάρχουσα κατάσταση. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι αναμένουμε με την ανακοίνωση της έκθεσης να υπάρξει και η ανακοίνωση των δανειστών (Τρόικας) για την ανάγκη αλλαγής των όρων της συμφωνίας, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο haircut και γενικά ένα νέο πακέτο για την ελληνική οικονομία. Βέβαια οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα είναι σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Μάλιστα όπως γίνεται αντιληπτό αυτές οι αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, με την πιθανότητα σημαντικών κρατικοποιήσεων να είναι φυσικά πάντα πολύ μεγάλη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των μετοχών τους και τους παλαιούς μετόχους (μεγάλο dilution).

Η Τελευταία ευκαιρία της Ε.Ε. να σώσει την Παρτίδα...
Μετά τον τραγικό τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. και η ειδικά η Γερμανία έχουν χειριστεί την κρίση χρέους της Ελλάδας και συνολικά την κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία, κατά τους τελευταίους 18 μήνες, θα λέγαμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι η τελευταία ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί και τα οποία απειλούν να καταπιούν όχι μόνο την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα η προσοχή θα είναι στραμμένη στα πακέτα στήριξης και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία και συνολικά η Ε.Ε.
Μάλιστα σε αυτό το σημείο θα λέγαμε ότι υπάρχει η μοναδική ευκαιρία να επιτευχθεί με έμμεσο τρόπο η πολυπόθητη νομισματική χαλάρωση στην οποία αναφερόμαστε εδώ και μήνες.
Συγκεκριμένα, αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί με την Ε.Ε να αποφασίζει ένα μεγάλο haircut στα κρατικά χρέη (το οποίο θα ελαφρώσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς ελευθερώνοντας σημαντικούς πόρους για ανάπτυξη) και ταυτόχρονα την υιοθέτηση ενός τολμηρού προγράμματος κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με στόχο πέραν των υπολοίπων να αντιμετωπίσουν και τις εκτεταμένες ζημίες από τις διαγραφές των κρατικών χρεών.
Πάντως με φόντο όλες τις παραπάνω εξελίξεις δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για την πιθανότητα οι ευρωπαίοι πολιτικοί και ειδικά η Γερμανία να επαναλάβουν και πάλι τη γνωστή τους καταστροφική πολιτική, ενώ πιστεύουμε ότι αν σε αυτή τη χρονική στιγμή συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξουν μεγάλες πιθανότητες να χαθεί πραγματικά ο έλεγχος στην παγκόσμια οικονομία.
S&P 500 – Πολύ δύσκολα τα πράγματα, παρά το πρόσφατο μεγάλο Rebound …. Κινδυνεύει να χαθεί η θετική μακροπρόθεσμη τάση, μετά από 2 χρόνια….
Με ικανοποιητικά κέρδη 1,83%, στις 1.164,97 μονάδες έκλεισε χθες ο σημαντικότερος χρηματιστηριακός δείκτης στον κόσμο, αυτός του S&P 500, ενώ σε ένα σύντομο σχόλιο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κατάσταση είναι πραγματικά οριακή, με μεγάλο κίνδυνο να χαθεί η θετική μακροπρόθεσμη τάση, μετά από περίπου 2 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των αγορών κατά τους επόμενους μήνες.
Εν συντομία λοιπόν θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η τεχνική εικόνα του S&P 500 είναι πλέον αρνητική, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η επιδείνωση. Συγκεκριμένα, το μεγάλο στοίχημα, για τις επόμενες ημέρες – εβδομάδες θα είναι η επιστροφή υψηλότερα των 1.210 – 1.230 μονάδων, όπου και υπάρχουν δύο από τα πλέον κρίσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα των διαγραμμάτων, καθώς και μια από τις σημαντικότερες μακροπρόθεσμες ζώνες. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αδυναμίας επιστροφής υψηλότερα αυτών των επιπέδων, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά. Μάλιστα σε ένα σχόλιο για τις επόμενες εβδομάδες θα λέγαμε ότι στην περίπτωση του αρνητικού σεναρίου θα έχουμε πρώτα δοκιμασία των σημαντικών στηρίξεων στα επίπεδα των 1.110 – 1.120 (μακροπρόθεσμη ζώνη), ενώ μετά από απώλεια αυτών των επιπέδων αναμένουμε κίνηση μέχρι τα επίπεδα των 1.010 – 1.020 μονάδων.

Greek Finance Forum
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!