tromaktiko: Νευρικότητα με φόντο τις εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. - Κλείδωσε το haircut μεγάλο ερωτηματικό ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Νευρικότητα με φόντο τις εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. - Κλείδωσε το haircut μεγάλο ερωτηματικό ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών



Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα αναμένεται για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και τις ξένες αγορές, με τις εξελίξεις σε επίπεδο κρίσης χρέους και τις διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση...
των τραπεζών να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στη σκιά της χθεσινής κρίσιμης συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί και με τις τελικές εξελίξεις να αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Οκτωβρίου (17 – 18 του μήνα) ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

Στα αμιγώς εσωτερικά ζητήματα ξεχωρίζουν φυσικά η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, με στόχο να κλειδώσει η 6η δόση, ενώ δεδομένο θεωρείται πλέον ένα μεγαλύτερο haircut του ελληνικού χρέους, με τις τραπεζικές μετοχές να είναι οι πλέον ευαίσθητες στην σχετική ειδησεογραφία και το μέλλον τους να συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. για την στήριξη του τραπεζικού κλάδου. Πάντως σε κάθε περίπτωση στην ειλημμένη απόφαση για ένα μεγαλύτερο haircut (περίπου 50%) του ελληνικού χρέους δείχνει ότι δύσκολα κάποιες των εκ των ελληνικών τραπεζών θα αποφύγουν την κρατικοποίηση.

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα… κλειδώνει η εκταμίευση της 6ης δόσης……

Συνεχίστηκαν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, με το αγκάθι να είναι τα επιπρόσθετα μέτρα για το 2012 – 2013, ενώ είναι φανερή η έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά της Τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις όποιες αποφάσεις κάτι το οποίο φάνηκε και από τις δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Τρόικας τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απευθύνουν τα στελέχη της τρόικας, Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς, επισημαίνοντας πως τα μέτρα του σχεδίου για τη «διάσωση» της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. “Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα επιτύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα”, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ» ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα. «Είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», προσθέτει ο Τόμσεν. «Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης», επισημαίνει, ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Παράλληλα, με τον Τόμσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρόικα, ο Γερμανός Ματίας Μορς, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. «Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν», σημειώνει ο Μορς στην ίδια εφημερίδα.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της εκταμίευσης της 6ης δόσης, που θεωρείται δεδομένη, οι όποιες εξελίξεις σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας και πορείας συνέχισης του δανειακού προγράμματος από την Τρόικα έχουν σχέση με την έκθεση της Τρόικας, από την οποία θα επίσημα θα κλειδώσει και ένα μεγάλο haircut του ελληνικού χρέους.

Έτσι, όπως είχαμε αναφέρει την Παρασκευή η έκθεση και τυπικά θα μιλάει για την ανάγκη αλλαγής του δανειακού προγράμματος και του προγράμματος προσαρμογής και θα ανοίγει το δρόμο για ένα μεγαλύτερο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πρώτες καλά διασταυρωμένες πληροφορίες η έκθεση της Τρόικας θα είναι εξαιρετικά αρνητική για την ελληνική οικονομία και την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, ενώ σε αυτήν θα αναφέρεται ότι το χρέος ουσιαστικά πλέον δεν είναι βιώσιμο, με την υπάρχουσα κατάσταση.

Δεδομένο το haircut

Πάντως όπως αναφέρουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται πλέον ένα haircut της τάξης περίπου του 50%, κάτι το οποίο ουσιαστικά κλείδωσε στη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων όπου ανέφεραν ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν ένα haircut του ελληνικού χρέους έως και 60%, αν και όπως τόνισαν στο πρακτορείο στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τελική απόφαση όσον αφορά την έκταση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Οι ίδιες τόνισαν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η έκθεση για την κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας από το κλιμάκιο της τρόικας.

Επίσης, οι πλέον χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, σε νέες δηλώσεις για την πιθανότητα μεγαλύτερου κουρέματος προχώρησε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Β. Σόιμπλε δηλώνοντας στο κυριακάτικο φύλλο της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκτσάιτουνγκ», ότι ίσως δεν είναι αρκετό το ποσοστό μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 21% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε “Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό», ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος. Παράλληλα ο γερμανός υπουργός οικονομικών προειδοποιεί ότι «υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί».

Η Συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί και οι καθοριστικές οι αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών…

Η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής ημέρας, με τους δύο ηγέτες όπως και πριν και από μερικές εβδομάδες να μην ενθουσιάζουν και να μη δίνουν σε καμία περίπτωση μια πειστική απάντηση, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τα κρίσιμα ζητήματα που εκκρεμούν.

Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση και τις επίσημες δηλώσεις οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για μία συνολική και βιώσιμη απάντηση στην κρίση, η οποία θα δοθεί πριν από το τέλος του μήνα. Να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Νικολά Σαρκοζί, δεν θέλησαν να δώσουν πληροφορίες για το τεχνικό σκέλος της απόφασής τους ενώ για τη χώρα μας, παρέπεμψαν στην έκθεση της τρόικας και τα συμπεράσματά της που να οδηγούν όπως είπε η κα Μέρκελ, σε μόνιμη λύση για την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης. Και οι δυο, απέρριψαν τις πληροφορίες που τους θέλουν να έχουν διάσταση απόψεων όσον αφορά στην κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών και το ρόλο του EFSF, με το Νικολα Σαρκοζί να δηλώνει ότι υπάρχει συμφωνία για το θέμα, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε αναφέρει το Σαββατοκύριακο το GFF.

Αναφορικά με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία με τη Γερμανία για το ζήτημα, με την Μέρκελ να δηλώνει με τη σειρά της ότι "είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

Χαρακτηριστικά στις κοινές τους δηλώσεις ανέφεραν πως οι προτάσεις που θα υποβάλουν έως το τέλος Οκτωβρίου θα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών, την επιτάχυνση του οικονομικού συντονισμού στην Ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με το χρέος της Ελλάδας.

Επίσης, έχουμε, είπε η Α. Μέρκελ, πολύ στενή συνεργασία για την ανάπτυξη της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης. Αυτό, όπως είπε, θα επιφέρει αλλαγές που θα παρουσιαστούν στους συναδέλφους τους στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί, προανήγγειλε τροποποιήσεις στις συνθήκες – γεγονός για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει απόλυτη ταύτιση με την Α. Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι οι τροποποιήσεις αυτές θα παρουσιαστούν στους εταίρους της Ε.Ε. προκειμένου η Ευρωζώνη να είναι πιο αποτελεσματική.

«Θα έχουμε απαντήσει στο πρόβλημα της κρίσης μέχρι το τέλος του μήνα» δεσμεύθηκε.

Η Τελευταία ευκαιρία της Ε.Ε. να σώσει την Παρτίδα...

Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε το σχόλιο το οποίος είχαμε κάνει την Παρασκευή σχετικά με την τελική ευκαιρία της Ε.Ε. να σώσει την Παρτίδα της κρίσης στην Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, είχαμε αναφέρει τα ακόλουθα:

Μετά τον τραγικό τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. και η ειδικά η Γερμανία έχουν χειριστεί την κρίση χρέους της Ελλάδας και συνολικά την κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία, κατά τους τελευταίους 18 μήνες, θα λέγαμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι η τελευταία ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί και τα οποία απειλούν να καταπιούν όχι μόνο την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα η προσοχή θα είναι στραμμένη στα πακέτα στήριξης και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία και συνολικά η Ε.Ε.

Μάλιστα σε αυτό το σημείο θα λέγαμε ότι υπάρχει η μοναδική ευκαιρία να επιτευχθεί με έμμεσο τρόπο η πολυπόθητη νομισματική χαλάρωση στην οποία αναφερόμαστε εδώ και μήνες.

Συγκεκριμένα, αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί με την Ε.Ε να αποφασίζει ένα μεγάλο haircut στα κρατικά χρέη (το οποίο θα ελαφρώσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς ελευθερώνοντας σημαντικούς πόρους για ανάπτυξη) και ταυτόχρονα την υιοθέτηση ενός τολμηρού προγράμματος κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με στόχο πέραν των υπολοίπων να αντιμετωπίσουν και τις εκτεταμένες ζημίες από τις διαγραφές των κρατικών χρεών.

Πάντως με φόντο όλες τις παραπάνω εξελίξεις δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για την πιθανότητα οι ευρωπαίοι πολιτικοί και ειδικά η Γερμανία να επαναλάβουν και πάλι τη γνωστή τους καταστροφική πολιτική, ενώ πιστεύουμε ότι αν σε αυτή τη χρονική στιγμή συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξουν μεγάλες πιθανότητες να χαθεί πραγματικά ο έλεγχος στην παγκόσμια οικονομία.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!