Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos, επικαλείται διπλωματική πηγή που βρισκόταν στη σύνοδο του Eurogroup, αναφέρει ότι η απόφαση για κούρεμα μέχρι και 55% είναι οριστική μετά την ανάγνωση της τελευταίας έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα.
Η τρόικα που βρέθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, συνεχίζει η εφημερίδα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτροπή του ελλείμματος, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών (!) εφημερίδων, που αναπαράγονται από τα διεθνή πρακτορεία, η πλειονότητα των τραπεζών που είναι ‘εκτεθειμένες’ στο ελληνικό χρέος συναινεί σε ένα προτεινόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50% ή και 55%.
Να σημειωθεί ότι εφόσον αυτή η είδηση επαληθευθεί τότε αυτό σημαίνει πως οι ιδιώτες επενδυτές κατάληξαν εγγύτερα στις γερμανικές θέσεις, ενώ θα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της Α. Μέρκελ. Επίσης, νίκη φαίνεται να αποτελεί για την Α. Μέρκελ και πλήγμα για το γάλλο πρόεδρο, Ν Σαρκοζί καθώς πέραν της τελικής θέσης του IIF, νωρίτερα έγινε γνωστό πως 10 μεγάλοι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι ζήτησαν με κοινή επιστολή τους προς τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ να στηρίξει τη γερμανική πρόταση για μετατροπή του Ταμείου σε μηχανισμό ασφάλισης πιστώσεων!!!
Οι τράπεζες πρέπει να δεχθούν «πολύ βαρύτερες απώλειες»(Γιούνκερ)
Χαρακτηριστικές των εξελίξεων είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί (προσερχόμενος στο Ecofin), ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ βαρύτερες εκείνων που προβλέπονταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. «Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ επιβεβαίωσε τα περί συζητήσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.
Ας περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις (ελληνικές τράπεζες)
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου με τα οποία επικοινώνησε το GFF αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις, δηλώνοντας άγνοια και εκφράζοντας το παράπονο τους ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επί της ουσίας περιθωριοποιηθεί, σε ένα σημαντικό βαθμό από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Τέλος, θα λέγαμε, όπως συνεχώς τονίζεται στα σχόλια του GFF, ότι δεδομένου ότι το κούρεμα θα είναι μεγάλο, της τάξης περίπου του 50%, το κλειδί για να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι οι επιπρόσθετες αποφάσεις για τη στήριξη των τραπεζών, στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σε αντίθετη περίπτωση η κρατικοποίηση θεωρείται δεδομένη, για την πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών.