Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, η επιβολή μεγαλύτερης ζημιάς στους ομολογιούχους θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές σε πώληση κρατικών ομολόγων και άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε διάχυση της κρίσης χρέους και πτώση του ευρώ.
Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του IIF δήλωσε “Δε βλέπουμε κάποιο ισχυρό επιχείρημα υπέρ του ανοίγματος της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Η συμφωνία είναι συμφωνία”.
Να αναφέρουμε ότι ο αρθρογράφος των Financial Times σχολιάζει ότι και άλλοι κορυφαίοι τραπεζίτες εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, κάτι που σημαίνει ότι η στάση του κ. Νταλλάρα ίσως αποτελεί διαπραγματευτική τακτική.
“Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση θα θεωρηθεί “πιστωτικό γεγονός”
Να αναφέρουμε ότι επίσης ο κ. Νταλάρα παραδέχεται ότι από την 21η Ιουλίου, όταν συμφωνήθηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης, έχουν μεταβληθεί ορισμένα δεδομένα, επισημαίνει ωστόσο πως μετά την πρόσφατη συμφωνία Τρόικας-Αθηνών, το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας έχει εκ νέου τροχοδρομηθεί. Υποστηρίζει ακόμα, πως κατά υπολογισμούς του IIFμε κούρεμα 21% και εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, το χρέος της Ελλάδος έναντι του ΑΕΠ έως το 2020 θα έχει μειωθεί στο 97% από 155% που είναι σήμερα, ποσοστό που ο ίδιος θεωρεί απολύτως διαχειρίσιμο. “Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση θα θεωρηθεί “πιστωτικό γεγονός” με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία”, προειδοποιεί ο διαπραγματευτής των Διεθνών Τραπεζών.
Greek Finance Forum
www.greekfinanceforum.com