tromaktiko: Απειλώντας με παραίτηση ζητά η πρωθυπoυργός της Σλοβακίας το «ναι» στον EFSF

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Απειλώντας με παραίτηση ζητά η πρωθυπoυργός της Σλοβακίας το «ναι» στον EFSF



Συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβακίας για την έγκριση του διευρυμένου EFSF από το Κοινοβούλιο ζητά η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα, απειλώντας ότι...
σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλει την παραίτησή της.

Η Σλοβακία και η Μάλτα είναι οι δύο τελευταίες χώρες της Ευρωζώνης που δεν έχουν κυρώσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Η Ιβέτα Ραντιτσόβα απείλησε τη Δευτέρα ότι θα υποβάλει την παραίτησή της εάν οι συνομιλίες του κόμματός της με το SaS, το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, δεν καταλήξουν σε συμφωνία για έγκριση του πακέτου της 21ης Ιουλίου.

Το κόμμα της πρωθυπουργού προσέφερε νέο σχέδιο συμβιβασμού στο SaS τη Δευτέρα, στο οποίο προβλέπεται κάθε πρόταση για σλοβακική χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκές διασώσεις μέσω του EFSF να υποβάλλεται στην κρίση τόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Το SaS έχει απορρίψει τις τελευταίες ημέρες σχέδια συμφωνιών για το θέμα, καλλιεργώντας σενάρια πως η Ραντιτσόβα θα καταφύγει είτε στην αντιπολίτευση είτε σε ψήφο εμπιστοσύνης για να αποφύγει το ενδεχόμενο η Σλοβακία να γίνει η χώρα της Ευρωζώνης που θα τορπιλίσει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Το κλίμα ενδεχομένως να αντιστραφεί, όπως σημειώνουν στο Reuters πολιτικοί αναλυτές, καθώς αυξάνεται η ευρωπαϊκή πίεση στη Σλοβακία αλλά και δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη της χώρας έχει αρχίσει σταδιακά να κλίνει υπέρ ενός σλοβακικού «ναι» στη διεύρυνση του EFSF.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!