Τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν και τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες εμφανίζουν, λόγω συμμετοχής στο PSI, τεράστιες απομειώσεις στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.
Που να "τοποθετήσει" κανείς τις πενιχρές αποταμιεύσεις του, για να έχει μια κάπως αξιοπρεπή περίθαλψη και μια μικρή βελτίωση της σύνταξής του στα γεράματα;
Αλίμονο στις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας, που υποφέρουν κάτω από τις άθλιες εργασιακές και ασφαλιστικές συνθήκες που οι γονείς τους, η γενιά του πολυτεχνείου, τους "εξασφάλισε".
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις δυο ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση μεγάλες ασφαλιστικές, που απεικόνισαν στις οικονομικές τους καταστάσεις με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2011, μεγάλο μέρος των ζημιών λόγω συμμετοχής στο PSI και χρειάζονται άμεσα αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.
ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30.6.11.
Εθνική Ασφαλιστική ΕΥΡΩ 18.032.556,88
ΑΤΕ Ασφαλιστική ΕΥΡΩ -26.050.072,78 Στα 74,3 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ζημιά από τη συμμετοχή της Αγροτικής Ασφαλιστικής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου να είναι ζημιογόνο στα 64,8 εκατ. ευρώ. Χωρίς τον συνυπολογισμό των ζημιών από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, η εταιρεία θα εμφάνιζε κέρδη προ φόρων ύψους 13,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,8 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2010.
Για την κάλυψη των επιπτώσεων η ΑΤΕ Ασφαλιστική προτίθεται να προχωρήσει, μέσω της ΑΤΕbank, σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας και μετά την απόφαση του ομίλου ΑΤΕbank για συμμετοχή στο PSI, που κρίθηκε αναγκαία κυρίως για την εξασφάλιση έναντι μελλοντικών κινδύνων, η ΑΤΕ Ασφαλιστική θα συμμετάσχει με το σύνολο του χαρτοφυλακίου ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που λήγουν μέχρι το 2020, ύψους 277 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματά της με προβλέψεις απομείωσης ύψους 74,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα τελικά ποσά θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις τελικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν κατά την υλοποίηση του προγράμματος.
Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 16,3% και διαμορφώθηκε στα 102,4 εκατ. ευρώ, έναντι 122,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Η μείωση προήλθε κατά κύριο λόγο από τον κλάδο αυτοκινήτων, ως συνέπεια της πολιτικής εξορθολογισμού του τιμολογίου και των προμηθειών και από τη μείωση του χαρτοφυλακίου του κλάδου ζωής, λόγω κυρίως των εξαγορών. Το σύνολο των αποζημιώσεων που κατέβαλε η εταιρεία ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ έναντι 66,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 15,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν στα 20,9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά το εξάμηνο του 2011 σε ποσοστό 25,6%, λόγω μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων και των ονομαστικών μισθών κατά το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα από επενδύσεις ανήλθαν στα 9,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω της απομείωσης εισηγμένων τίτλων στο Χ.Α. ύψους 8,6 εκατ. ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ