tromaktiko: «Κούρεμα» ομολόγων ή επιτοκίου το επενδυτικό δίλημμα για το PSI

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» ομολόγων ή επιτοκίου το επενδυτικό δίλημμα για το PSI



Πιο αποδοτικό σε επίπεδο κόστους επιδιώκει να καταστήσει η Ευρωζώνη το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI). Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται είτε το μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες ή ενδεχόμενο haircut στο επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα.

Η Ευρωζώνη εξετάζει τεχνικές αλλαγές στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, καθώς οι περισσότεροι ιδιώτες ομολογιούχοι επιλέγουν την ακριβότερη από τις τέσσερις λύσεις. Η πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) βασιζόταν στην εκτίμηση ότι οι επενδυτές θα επέλεγαν εξίσου και τις τέσσερις διαφορετικές επιλογές. Οι περισσότεροι όμως ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στην πρώτη.

Όπως απεκάλυψε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών κ. Μαρία Φέκτερ οι ομολογιούχοι που συμμετέχουν στο PSI επιλέγουν την ανταλλαγή ομολόγων υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,5%.

«Παρατηρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία προσανατολίζονται στην πρώτη επιλογή που είναι ξεκάθαρα η ακριβότερη και για αυτό πρέπει να υπολογίσουμε εκ νέου πόσο θα κοστίσει και πώς θα χειριστούμε το θέμα», δήλωσε η Φέκτερ από το Λουξεμβούργο.

Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύθηκε από αναλυτές ως ενδεχόμενο haircut στο επιτόκιο που προβλέπει η συγκεκριμένη πρόταση του PSI.

Πάντως, το IIF αποσαφήνισε χθες ότι εξακολουθεί να σημειώνεται πρόοδος στην εφαρμογή του PSI. «Οι συμφωνίες θα δώσουν σημαντική ανακούφιση από ταμειακής άποψης, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και μείωση του χρέους και έτσι οδηγούν την Ελλάδα στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου χρέους», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΙIF.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!