Μάλιστα το περιοδικό παραθέτει και το σχόλιο βουλευτή του ΛΑΟΣ ότι: «Έχουμε πλέον δύο πρωθυπουργούς: έναν για τα σαλόνια της Ευρώπης και έναν για να κάνει τη βρώμικη δουλειά στο εσωτερικό.»
Κατά τους αρθρογράφους, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η ανάδειξη του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν η τελευταία ευκαιρία του πρωθυπουργού να παραμείνει στην εξουσία, καθότι δεν θα είχε καταφέρει να πείσει την «αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ» να δεχθεί άλλο το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.
«Ο πρωθυπουργός επέτρεψε στον εαυτό του να σωθεί από τον σημαντικότερο εσωκομματικό του αντίπαλο. Ο Βενιζέλος ήταν η δεύτερη επιλογή του για το υπουργείο Οικονομικών μετά την άρνηση του Λουκά Παπαδήμου, τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ, να δεχθεί τη σχετική πρόταση. Ο Βενιζέλος το ήξερε αυτό, για αυτό και ήταν τόσο διστακτικός στο να αποδεχθεί την επιθυμία του πρωθυπουργού.»
Το Spiegel χαρακτηρίζει «ξεχωριστό δίδυμο» τους Παπανδρέου-Βενιζέλο, αφού ένωσαν τις δυνάμεις τους στην πιο κρίσιμη στιγμή της Ελλάδας.
Από τη μία ο πρωθυπουργός με σπουδές στις ΗΠΑ και με τεράστια πολιτική κληρονομιά, o οποίος «πάντα έμοιαζε λίγο ξένος στους Έλληνες» και από την άλλη ο «πολύς» υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει περάσει σχεδόν από όλα τα υπουργεία, αλλά δεν προσθέτει κάτι παραπάνω στην προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας από το να ηγείται της αριστερής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τους δημοσιογράφους, το όποιο πολιτικό μέλλον του κ. Βενιζέλου, συνδέθηκε με εκείνο του Γιώργου Παπανδρέου και ενός ΠΑΣΟΚ με πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
«Ο Βενιζέλος υποτίμησε το πρόβλημα [της κρίσης] και υπερεκτίμησε τον εαυτό του» αναφέρει στο Spiegel μέλος του ΠΑΣΟΚ που δεν κατονομάζεται.
Τέλος, στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στις συζητήσεις διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, από τις οποίες φαίνεται να απουσιάζει το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το άρθρο καταλήγει με τη δήλωση του τέως υπουργού Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτή Δημήτρη Δρούτσα: «Όλη αυτή η συζήτηση είναι εικονική. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα Παπανδρέου και ο Παπανδρέου είναι το μέλλον της Ελλάδας».