Σύμφωνα με τη Daily Mail, καθηγητής και ιστορικός που έχει ασχοληθεί με το θέμα αναφέρει: «Το αρχιτεκτονικό θαύμα του κόσμου μπορεί να χάσει τη λάμψη του, κι αυτό γιατί τα ξύλινα θεμέλια του κτιρίου σαπίζουν λόγω της έλλειψης νερού. Το Taj Mahal βρίσκεται ακριβώς στην άκρη του ποταμού Yamuna το οποίο έχει πλέον στερέψει. Αυτή η εξέλιξη, όμως, δεν είχε προβλεφθεί από τους κατασκευαστές του, γεγονός που μπορεί να επιφέρει και την κατάρρευσή του περίτεχνου αυτού κτιρίου.»
Η ινδική κυβέρνηση μετά από αυτή την εξέλιξη έχει σπεύσει να αποκαταστήσει τις βλάβες και παραδέχτηκε ότι αυτές οι ενέργειες έπρεπε να έχουν γίνει από το 2003 στα πλαίσια της συντήρησης του μνημείου, αλλά δεν υπήρχαν πόροι.
Το Taj Mahal είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Yamuna κοντά στη πόλη Agra. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανεγερθεί με εντολή του Μογγόλου Αυτοκράτορα Shah Jahan προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Mumtaz Mahal που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Για την ανέγερσή του, που ξεκίνησε το 1632, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Ενώ πέρασαν συνολικά 22 χρόνια για να αποπερατωθεί το έργο.
Το Taj Mahal σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, και το μέγιστο της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, το οποίο και περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.