Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία υποβάλλει την Τετάρτη στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι αίτημα για την αναβάθμιση σε πλήρες μέλος από το καθεστώς παρατηρητή.
Με την ειρηνευτική διαδικασία σε τέλμα και εν μέσω της μάχης για ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Παλαιστίνιοι «βλέπουν» στην UNESCO μία ταχύτερη δίοδο για να εξασφαλίσουν κρατική οντότητα από τη διεθνή κοινότητα.
Διπλωμάτες της Οργάνωσης του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) αναμένουν εντός της ημέρας την κατάθεση ενός παλαιστινιακού προσχεδίου απόφασης για ένταξη. Οι Παλαιστίνιοι έχουν καθεστώς παρατηρητή από το 1974 και η πλήρης ένταξη απαιτεί την έγκριση πλειοψηφίας δύο τρίτων στο σώμα των 193 κρατών.
Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν ταυτόχρονα να κάνουν βήματα προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ εντός της εβδομάδας απέσπασαν καθεστώς εταίρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το κυρίαρχο ευρωπαϊκό σώμα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να επιλύσει τη διαμάχη με το Ισραήλ για την ασφάλεια και τα σύνορα, που έχουν εμποδίσει επί δεκαετίες την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι μπορεί να ενισχυθεί η πίεση στην έδρα του ΟΗΕ και να προσμετρηθεί στις προσπάθειες αναβίωσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Μετά την υποβολή του αιτήματος το συμβούλιο της UNESCO θα κληθεί να εισηγηθεί εάν θα τεθεί προς ψήφιση το αίτημα στη Γενική Συνέλευση, η οποία αρχίζει τις εργασίες της στις 25 Οκτωβρίου παρουσία και των 193 κρατών-μελών.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν επιχειρήσει και κατά το παρελθόν ανεπιτυχώς να εξασφαλίσουν πλήρη ένταξη στην UNESCO. Αυτή τη φορά χρησιμοποιούν άλλο μέσο -καταθέτουν προσχέδιο ψηφίσματος- και ελπίζουν πως έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική το επίσημο αίτημα για αναγνώριση που κατέθεσε στον ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
Οι πολέμιοι της κίνησης αυτής τονίζουν ότι θα υπονομεύσει τις ευρύτερες διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη. Από πλευράς τους Ισραηλινοί διπλωμάτες προσπαθούν να πείσουν τις κυβερνήσεις «να μην πολιτικοποιήσουν την UNESCO και να αφήσουν το ζήτημα στη Νέα Υόρκη».
Ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στην UNESCO απαντά ότι από το σχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής, στα μέσα της δεκαετίας του '90, το αίτημα ένταξης βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα κάθε Γενικής Συνέλευσης της UNESCO που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια.
Την ίδια στιγμή από αμερικανικής πλευράς, η επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Ελεώνα Ρος-Λέτινεν, καλεί σε διακοπή των αμερικανικών κονδυλίων προς την UNESCO εάν επιτύχει αυτή τη φορά η παλαιστινιακή προσπάθεια.
Η συνεδρίαση της UNESCO στο Παρίσι έρχεται εν μέσω της νέας προσπάθειας του Κουαρτέτου για την αναβίωση των διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή, και των διεργασιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το παλαιστινιακό αίτημα αναγνώρισης -το οποίο είναι βέβαιο πως θα μπλοκάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εφόσον τεθεί σε ψηφοφορία.