Ελληνικά Οπλιτικά σύμβολα εμφανίζονται ξανά στην γη της Πολωνίας και παρουσιάζουν την πραγματική Ελληνική Πολεμική τέχνη...
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011, η 12μελής Ελληνική Ομάδα Δημιουργικής Ιστορικής Αναβίωσης ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ επιστρέφοντας από την Πολωνία μόλις παραλαμβάνει τις βαριές αποσκευές της από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Σε όποιον ηχεί παράξενα το «Ομάδα Δημιουργικής Ιστορικής Αναβίωσης» έχει απόλυτα δίκιο διότι δεν είναι συνηθισμένος όρος στην νεο-Ελληνική κουλτούρα….
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή . Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ πριν λίγους μήνες δέχθηκε επίσημη πρόταση από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας με σκοπό την συμμετοχή της στα πλαίσια του καθιερωμένου ετήσιου αρχαιολογικού Φεστιβάλ που διεξάγεται αδιάκοπτα τα τελευταία 17 χρόνια σε ειδικά διαμορφωμένο αρχαιολογικό χώρο στο Μπισκούπιν της Πολωνίας (). Για το έτος 2011 ο τιμώμενος πολιτισμός επιλέχθηκε να είναι η Αρχαία Ελλάδα.
Δεκάδες Πολωνοί φοιτητές υπό την επίβλεψη ακαδημαϊκών κόπιασαν στην προσπάθεια τους να αναβιώσουν κάθε σημαντική πτυχή του αρχαίου Ελληνικού κόσμου ορίζοντας σαν διακριτή αφετηρία τον Μινωικό πολιτισμό για να φτάσουν μέχρι και στην Αλεξανδρινή εποχή. Οι ευρύχωρες ανακατασκευασμένες ξύλινες αίθουσες του Αρχαιολογικού χώρου γέμισαν από ζωή, φωνές και χρώμα. Σε κάθε ένα από τους 15 θεματικούς χώρους ο επισκέπτης μπορούσε να βυθιστεί ανεπαίσθητα στο αρχαίο Ελληνικό παρελθόν καθώς αυτό ζωντάνευε απροσδόκητα μπροστά στα μάτια του. Καλόγουστα πολύχρωμα γυναικεία φορέματα εμπευσμένα από τις τοιχογραφίες των Μινωϊκών ανακτόρων, αγγειοπλαστική, αντίγραφα αρχαίων κοσμημάτων, ζωγραφική κεραμικών, γευσηγνωσία αρχαίας Ελληνικής κουζίνας, κομμωτική, κλωστοϋφαντουργία.. όλες οι πτυχές του Αρχαίου Ελληνικού βίου ξετυλίγονταν με το πιο παραστατικό και εμπεριστατωμένο τρόπο.
Αποστολή του Σύλλογου Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ ήταν η φυσική αναπαράσταση τακτικών Οπλιτικής Φάλαγγος του 5ου π.Χ Αιώνα. Μία τέτοιου είδους πρόσκληση σε Ελληνικό Σύλλογο μπορεί να θεωρηθεί ως σταθμός, καθώς αποτελεί κάτι εντελώς καινούργιο και πρωτόγνωρο για τα εγχώρια πολιτιστικά δεδομένα μίας και η Ελλάδα μέχρι πριν από δύο βδομάδες ήταν η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα με μηδενική αντιπροσώπευση σε ανάλογα Αρχαιολογικά φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη τα τελευταία 20 έτη απολαμβάνοντας μεγάλη επιτυχία.
Σε κάθε περίπτωση η πρόσκληση αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για τον εν λόγω Σύλλογο ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ μιας και επιλέχθηκε από την Πολωνική Ακαδημία ως ο πιο ικανός να αποδώσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνθήκες του Οπλιτικού «μάχεσθαι» που έλαβαν χώρα τον 5ο αιώνα π.Χ.
Αγνοώντας τα συνεχή επικριτικά σχόλια και τις λοιδωρίες εγχώριων παραγόντων, προσυλωμένοι στις αξίες τους και επενδύοντας σε πολυετή έρευνα οι ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ κατόρθωσαν δυναμικά να αναδειχθούν στην διεθνή πολιτιστική σκηνή κλέβοντας τα πρωτεία από παραδοσιακές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση η ανασύσταση/αναδημιουργία μίας Οπλιτικής Φάλαγγος δεν είναι εύκολο πράγμα, σε θεωρητικό επίπεδο προϋποθέτει βαθιές γνώσεις της ιστορίας, σε πρακτικό επίπεδο πολλές ώρες προπονήσεων και εκατοντάδες χιλιάδες σφυροκοπημάτων… Ενδεικτικά αναφέρεται πώς ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ανακατασκευής μία πλήρους αμυντικής αρχαίας Ελληνικής πανοπλίας ανέρχεται σε διάστημα 2-3 μηνών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη πρακτικότητα τους, το βαθύ ιστορικό συμβολισμό και την αξεπέραστη Κλασσική αισθητική τους κατατάσσει τέτοιου είδους δημιουργίες στην σφαίρα της υψηλής τέχνης.
Το θέαμα μοναδικό, αιχμαλώτισε το θαυμασμό και το ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού κοινού, γενικού και Ακαδημαϊκού. Πάνοπλοι Οπλίτες Κλασσικής Περιόδου ενδυετημένοι με αυθεντικά ανακατασκευασμένο αμυντικό και επιθετικό οπλισμό να εκτελούν με πειθαρχία ελιγμούς 2500 ετών προκαλώντας ενθουσιώδες ακατάπαυστα χειροκροτήματα και ζητωκραυγές από τους δεκάδες χιλιάδες παρευρισκομένους δημιουργώντας μία πράγματι εκρηκτική ατμόσφαιρα. Οι Έλληνες Οπλίτες εκ των πραγμάτων έγιναν ήδη από την πρώτη κιόλας μέρα το επίκεντρο του φεστιβάλ, η σκηνή τους για 10 συνεχόμενες ημέρες πλημμύριζε καθημερινά με χιλιάδες μικρούς και μεγάλους ενθουσιώδεις επισκέπτες αναλαμβάνοντας τον ρόλο μιας πανίσχυρης μηχανής πολιτισμικής προπαγάνδας της Ελλάδας. Υπολογίζεται πως οι συνολικοί επισκέπτες του φεστιβάλ ξεπέρασαν τους 90.000 τον αριθμό. Η κάλυψη του γεγονότος από τα Πολωνικά μέσα ενημέρωσης ήταν εκτενής, τόσο από τον έντυπο όσο και από τον ηλεκτρονικό τύπο.
Αν τώρα ακόμη κάποιοι εξακολουθούν να κατατάσσουν τέτοιου είδους ενέργειες υψηλού πολιτιστικού και διαπαιδαγωγικού/διαδραστικού χαρακτήρα ως «κιτς» τότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αναθεωρήσουν τις οπισθοδρομικές απόψεις τους και να ακολουθήσουν το Ευρωπαϊκό παράδειγμα.
Ο Σύλλογος ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ, ως ένας έμβιος πολιτιστικός αντιπρόσωπος του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, με ελάχιστα ίδια μέσα και δίχως την όποια συνδρομή από Φορεά ή άλλη Κρατική υποστήριξη, αξιοποίησε τις δεξιότητες νέων ανθρώπων και ανέδειξε μια μοναδική και υψηλού Πολιτιστικού επιπέδου παρουσίαση. Παράλληλα ήρθε σε μία σειρά επαφών με πολιτικούς και Ακαδημαϊκούς παράγοντες ανανεώνοντας τις ήδη καλές πολιτιστικές διμερής σχέσεις των δύο εθνών και προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντικές κοινές δραστηριότητες .
Από την άλλη, οι Αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας καλό θα ήταν να αγκαλιάσουν τέτοιου είδους αξιόλογες προσπάθειες που κάνουν περήφανη την Ελλάδα και τους Έλληνες ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτιστικής ανυδρίας όπως η σημερινή... Το γεγονός της επιδεικτικής απουσίας οποιαδήποτε Ελληνικής επίσημης αντιπροσωπίας π.χ Πρεσβείας καθόλη την διάρκεια της πολυδιαφημισμένης 10 ήμερης εκδήλωσης φανερώνει την νεκρική παράλυση του Ελληνικού κράτους.