Τελικά στην Ελλάδα δεν δίνουμε και πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα της ζωής μας. Βρέθηκαν δεξαμενές στην Αγία Αναστασία και στο συνοικισμό Ζωοδόχος Πηγή Δωδώνης με υπερβολικές ποσότητες χλωρίου, κολοβακτηρίδια και ψόφιο ποντίκι στο κλιμακοστάσιό τους. Οι αρμόδιοι, παρόλο που διαπίστωσαν το πρόβλημα, ούτε ενδιαφέρονται ουσιαστικά, αλλά και με δυσκολία δίνουν στοιχεία σε κάτοικο, που έκανε την καταγγελία. Επιπλέον υπάρχει η υποψία ότι αποκρύφτηκαν στοιχεαί, αφού δείγματα λήφθηκαν
από τρεις δεξαμενές και δύο οικίες, ενώ δόθηκαν αποτελέσματα για μια δεξαμενή και δύο οικίες.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Κάτοικος πήρε δείγμα νερού σε καθαρό μπουκάλι από τη βρύση του σπιτιού του. Έκανε ιδιωτική ανάλυση στο χημείο Ιωαννίνων, όπου βρέθηκε χλώριο 5 φορές σχεδόν πάνω από το φυσιολογικό. Κατήγγειλε το γεγονός στη διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφέρειας Ηπείρου, η οποία την επόμενη ημέρα έκανε επιτόπια δειγματοληψία, σύμφωνα με την οποία "τα τρία δείγματα νερού που ελήφθησαν κρίθηκαν μη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία".Ζηήθηκε εδώ και τέσσερις ημέρες από το δήμο Δωδώνης να καθαρίσει τις δεξαμενές και να προχωρήσει σε συστηματική απολύμανση, αλλά, όπως οι κάτοικοι αναφέρουν, τίποτε δεν έχει γίνει ως τώρα, παρότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό και σοβαρό από άποψη δημόσιας υγείας.
ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Είναι ενδεικτικό ότι πολίτες της περιοχής έπαθαν γαστεροντολογικές διαταράξεις κι έγιναν στα χέρια τους εκζέματα. Όπως αναφέρουν ειδικοί , αν και το χλώριο χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την απολύμανση του νερού, διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξή του είναι επικίνδυνη τόσο στην κατανάλωση πόσιμου νερού όσο και στη χρήση του στο ντους ή στο μπάνιο. Η υψηλή περιεκτικότητα του νερού σε απολυμαντικό χλώριο ή στα παράγωγά του, μπορεί να προκαλέσει από απλές ευπάθειες μέχρι καρκινογενέσεις. Δυστυχώς αυτό που μας έσωσε από παλιότερες ασθένειες, έρχεται σήμερα να μας καταδικάσει σε πολύ μεγαλύτερες ασθένειες όπως: καρκίνο, νεφρικές παθήσεις και σε πολλές άλλες ασθένειες. Το χλώριο, σε συνδυασμό με υπάρχουσες οργανικές ενώσεις, δημιουργεί διοξίνες και όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι οι διοξίνες είναι από τις πιο ανθεκτικές και βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες.
ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ...
Προέκυψαν και κάποια ανεξήγητα μυστήρια στην υπόθεση. *Όταν η καταγγέλλουσα, η φωτορεπόρτερ Παρασκευή Παππά, κάτοικος Ζωοδόχου Πηγής, ανέφερε το γεγονός στη διεύθυνση υγιεινής της περιφέρειας Ηπείρου, γυναίκα υπάλληλος προσπάθησε να την αποτρέψει, λέγοντάς της ότι δεν είναι αρμόδια η υπηρεσία, αλλά ο δήμαρχος Κώστας Κατσανάκης. Και την προέτρεψε να απευθυνθεί σ' αυτόν, λέγοντάς της ότι δεν θα κάνει δεκτή την αίτησή της.Τελικά, με τη μεσολάβηση τρίτων, κατατέθηκε η αίτηση.
*Όταν έγιναν οι ενέργειες από πλευράς διεύθυνσης υγιεινής και υπήρχαν τα αποτελέσματα (χλωρίου και μικροβιολογικά, εκκρεμούν τα οι χημικές αναλύσεις), αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία στην καταγγέλλουσα, παρότι η ίδια το ζήτησε με αίτησή της, αν και προβλέπεται από το νόμο. Αυτό υποστήριξε και στην προϊσταμένη της υπηρεσίας Όλγα Ζήση, η οποία αρχικά ήταν διστακτική, η νομικός σύμβουλος της περιφέρειας. Μάλιστα χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ώστε να παραχωρηθούν αντίγραφα των αποτελεσμάτων των αναλύσεων. * Από δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής, αποσυνδέθηκε λίγες ώρες πριν την διενέργεια ελέγχου ο χλωριοτής, ώστε να φανεί μικρότερη η ποσότητα χλωρίου, αλλοιώνοντας έτσι τις ποσοστώσεις. Υποπτεύονται οι κάτοικοι ότι κάποιος ειδοποίησε το δήμο, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης. Όταν η καταγγέλουσα ζήτησε από τους υπαλλήλους να καταγράψουν στην αναφορά τους την αποσύνδεση χλωριοτή, αυτοί αρνήθηκαν, λέγοντάς της ότι δεν παίζει καμία σημασία η απόσυρση. Και όταν αυτή επέμενε, της επεσήμαναν πως ο δήμος θα απαντήσει ότι τον έθεσε εκτός λειτουργίας, γιατί έτσι έκρινε σκόπιμο... Πάντως το γεγονός της αποσύνδεσης του χλωριοτή επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αγίας Αναστασίας Χάρις Ναούμ.
katoci.com