tromaktiko: Έκαναν «φτερά» 100.000 ευρώ από το νοσοκομείο Αιγίου

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Έκαναν «φτερά» 100.000 ευρώ από το νοσοκομείο Αιγίου



«Φτερά έκαναν περίπου 100.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο του νοσοκομείου Αιγίου τον περασμένο Ιούνιο, με αποτελέσματα να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στο νοσοκομείο, αφού μέσα στα... κλεμμένα συγκαταλέγονταν ακόμη και μισθοί καθαριστριών. Η κλο­πή εντοπίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι δύο καθαρίστριες ζήτησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και τότε διαπιστώθηκε ότι το χρημα­τοκιβώτιο ήταν άδειο καθώς έλλειπαν 96.635 ευρώ.

Από την έρευνα που έγινε, αποκαλύ­φθηκε ότι οι «ποντικοί» προέρχονταν μέσα από το νοσοκομείο και όχι από έξω, αφού δεν εντοπίστηκαν σημάδια διάρρηξης στον χώρο όπου βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο.

Αμέσως άρχισε έρευνα μέσα στο νοσοκομείο, η οποία είχε να κάνει με όλους τους υπαλλήλους του λογιστη­ρίου, κανείς εκ των οποίων δεν παρα­δέχθηκε ότι έκλεψε τα χρήματα. Παρά ταύτα, όπως προέκυψε από την έρευ­να που έγινε αλλά και από τις ένορκες διοικητικές εξετάσεις, τα χρήματα δεν φαίνεται να κλάπηκαν από διαρρή­κτες, αλλά από κάποιους μέσα από το νοσοκομείο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επι­θεωρητές του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν να καταλογίσουν τα 96.635 ευρώ και στους έξι υπαλλήλους του λογιστηρίου καταμερίζοντας τα πο­σά ανάλογα με τις ευθύνες του καθε­νός. Για παράδειγμα στον ταμία και την προϊσταμένη καταλογίστηκαν 76.000 ευρώ, επειδή είχαν... «φροντίσει» να υπάρχουν τόσο πολλά μετρητά στο χρηματοκιβώτιο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα χρήματά που κλάπηκαν τον περασμένο Ιούνιο αποτελού­σαν εισπράξεις του νοσοκομείου προερ­χόμενες από εισφο­ρές ασφαλιστικών ταμείων έξι μηνών, νοίκια κληροδοτημάτων αλλά και μισθούς εργαζομένων.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι πλη­ροφορίες, τα χρήματα δεν κλάπηκαν όλα μαζί με μια κίνηση, αλλά οι «ελαφροχέρηδες» υπάλλη­λοι τα έπαιρ­ναν λίγα - λίγα από το χρηματοκιβώτιο μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το ταμείο του νοσοκομείου δεν παρουσίασε καμιά αδυναμία πληρωμής στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να αδειάσει τελείως το χρηματοκιβώτιο, όταν οι αθεόφοβοι έκλεψαν και τα τελευταία χίλια ευρώ που ήταν οι μισθοί των καθαριστριών.

Στην εφορία

Όπως δείχνουν οι αποφάσεις, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον γενικό επιθεωρητή Δη­μόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή είναι απο­φασισμένοι να πάρουν πίσω τα χρήμα­τα του Δημοσίου από τους έξι υπαλλήλους. Γι’ αυτό ο καταλογισμός των ποσών που πρέπει να επι­στρέψουν στο νοσοκομείο επιδόθηκε και στην εφορία, η οποία πλέον είναι ενήμε­ρη για τους νέους οφειλέ­τες της.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι σε τέτοιες περιπτώ­σεις η εφορία, αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες της δεν καταβάλουν τα χρήματα, έχει το δικαίωμα να τα αναζητήσει στα περιου­σιακά τους στοιχεία ή να προχωρήσει ακόμη και στην παρακράτηση της μισθοδοσίας τους. Αυτό βέβαια είναι λίγο δύσκολο, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου τα αδικήματα είναι βαριά, οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται.

«Δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι έκλεψαν ή δεν έκλεψαν το ταμείο της υπηρεσίας τους. Αυτό όμως για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι τα χρήματα δεν κλάπηκαν από κάποιους εκτός νοσοκομείου και επίσης γνωρί­ζω ότι κακώς βρίσκονταν τόσο πολλά χρήματα μέσα στο χρηματοκιβώτιο όταν ο νόμος προστάζει τα μετρητά να κατατίθενται στην τράπεζα» δηλώνει στο «Π» ο Λ. Ρακιντζής και καταλήγει:

«Τώρα πια που αποκαλύφθηκε η αλήθεια και η κλοπή, ήρθε η ώρα της επιστροφής των χρημάτων. Όλοι λοι­πόν οι υπεύθυνοι θα κληθούν να τα επιστρέψουν. Η απόφαση αυτή είναι σημαντική για το Δημόσιο καθώς πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι εφεξής τα... λάθη θα πληρώνονται».

Βέβαια ο γενικός επιθεωρητής δεν έχει μείνει στην ποινή της επιστροφής των χρημάτων από τους υπεύθυνους υπαλλήλους του λογιστηρίου. Έχει αρ­χίσει και την ποινική διαδικασία, κα­θώς έχει στείλει και τους έξι στον ει­σαγγελέα επειδή υπάρχουν σοβαρές ποινικές ευθύνες και κατηγορίες εις βάρος τους σε βαθμό κακουργήμα­τος.

Σε ό,τι αφορά τα μετρητά που κλά­πηκαν, η διοίκηση του νοσοκομείου αναγκάστηκε να τα αντικαταστήσει με χρήματα από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

http://topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!