Από την έρευνα που έγινε, αποκαλύφθηκε ότι οι «ποντικοί» προέρχονταν μέσα από το νοσοκομείο και όχι από έξω, αφού δεν εντοπίστηκαν σημάδια διάρρηξης στον χώρο όπου βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο.
Αμέσως άρχισε έρευνα μέσα στο νοσοκομείο, η οποία είχε να κάνει με όλους τους υπαλλήλους του λογιστηρίου, κανείς εκ των οποίων δεν παραδέχθηκε ότι έκλεψε τα χρήματα. Παρά ταύτα, όπως προέκυψε από την έρευνα που έγινε αλλά και από τις ένορκες διοικητικές εξετάσεις, τα χρήματα δεν φαίνεται να κλάπηκαν από διαρρήκτες, αλλά από κάποιους μέσα από το νοσοκομείο.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν να καταλογίσουν τα 96.635 ευρώ και στους έξι υπαλλήλους του λογιστηρίου καταμερίζοντας τα ποσά ανάλογα με τις ευθύνες του καθενός. Για παράδειγμα στον ταμία και την προϊσταμένη καταλογίστηκαν 76.000 ευρώ, επειδή είχαν... «φροντίσει» να υπάρχουν τόσο πολλά μετρητά στο χρηματοκιβώτιο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τα χρήματά που κλάπηκαν τον περασμένο Ιούνιο αποτελούσαν εισπράξεις του νοσοκομείου προερχόμενες από εισφορές ασφαλιστικών ταμείων έξι μηνών, νοίκια κληροδοτημάτων αλλά και μισθούς εργαζομένων.
Πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα χρήματα δεν κλάπηκαν όλα μαζί με μια κίνηση, αλλά οι «ελαφροχέρηδες» υπάλληλοι τα έπαιρναν λίγα - λίγα από το χρηματοκιβώτιο μέσα σε διάστημα έξι μηνών.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το ταμείο του νοσοκομείου δεν παρουσίασε καμιά αδυναμία πληρωμής στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να αδειάσει τελείως το χρηματοκιβώτιο, όταν οι αθεόφοβοι έκλεψαν και τα τελευταία χίλια ευρώ που ήταν οι μισθοί των καθαριστριών.
Στην εφορία
Όπως δείχνουν οι αποφάσεις, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή είναι αποφασισμένοι να πάρουν πίσω τα χρήματα του Δημοσίου από τους έξι υπαλλήλους. Γι’ αυτό ο καταλογισμός των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο επιδόθηκε και στην εφορία, η οποία πλέον είναι ενήμερη για τους νέους οφειλέτες της.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η εφορία, αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες της δεν καταβάλουν τα χρήματα, έχει το δικαίωμα να τα αναζητήσει στα περιουσιακά τους στοιχεία ή να προχωρήσει ακόμη και στην παρακράτηση της μισθοδοσίας τους. Αυτό βέβαια είναι λίγο δύσκολο, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου τα αδικήματα είναι βαριά, οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται.
«Δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι έκλεψαν ή δεν έκλεψαν το ταμείο της υπηρεσίας τους. Αυτό όμως για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι τα χρήματα δεν κλάπηκαν από κάποιους εκτός νοσοκομείου και επίσης γνωρίζω ότι κακώς βρίσκονταν τόσο πολλά χρήματα μέσα στο χρηματοκιβώτιο όταν ο νόμος προστάζει τα μετρητά να κατατίθενται στην τράπεζα» δηλώνει στο «Π» ο Λ. Ρακιντζής και καταλήγει:
«Τώρα πια που αποκαλύφθηκε η αλήθεια και η κλοπή, ήρθε η ώρα της επιστροφής των χρημάτων. Όλοι λοιπόν οι υπεύθυνοι θα κληθούν να τα επιστρέψουν. Η απόφαση αυτή είναι σημαντική για το Δημόσιο καθώς πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι εφεξής τα... λάθη θα πληρώνονται».
Βέβαια ο γενικός επιθεωρητής δεν έχει μείνει στην ποινή της επιστροφής των χρημάτων από τους υπεύθυνους υπαλλήλους του λογιστηρίου. Έχει αρχίσει και την ποινική διαδικασία, καθώς έχει στείλει και τους έξι στον εισαγγελέα επειδή υπάρχουν σοβαρές ποινικές ευθύνες και κατηγορίες εις βάρος τους σε βαθμό κακουργήματος.
Σε ό,τι αφορά τα μετρητά που κλάπηκαν, η διοίκηση του νοσοκομείου αναγκάστηκε να τα αντικαταστήσει με χρήματα από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
http://topontiki.gr/