Αυτές είναι μερικές μόνο από τις σκηνές της μυθολογικής παράστασης που κοσμεί το τεράστιο, πολύχρωμο, εντυπωσιακό ψηφιδωτό, το οποίο καλύπτει 130 τετραγωνικά μέτρα στο δάπεδο του ρωμαϊκού κτιρίου που ανασκάπτεται στην Πλωτινούπολη, στο Διδυμότειχο Έβρου.
Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει 32 τ.μ. που ισοδυναμεί με το 1/4 του δαπέδου, που χρονολογείται στο β' μισό του 2ου και στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα, στο τρικλίνιο κτίριο - πιθανόν λουτρό, στο οποίο οι άντρες των ρωμαϊκών χρόνων απολάμβαναν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.
Την πορεία της ανασκαφής στην Πλωτινούπολη, παρουσίασαν χθες οι αρχαιολόγοι σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Διδυμότειχο. Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος και ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της ανασκαφής, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στην Πλωτινούπολη διαπιστώθηκαν τρεις φάσεις εγκατοίκησης, οι οποίες παρά τη χρονική απόσταση που τις διακρίνει, έχουν ως κοινό στοιχείο την καταστροφή τους από φωτιά. Οι τοίχοι του κτιρίου διασώθηκαν σε καλή κατάσταση και ήταν διακοσμημένοι με κόκκινα, κίτρινα και πράσινα επιχρίσματα και ανάγλυφα ιωνικά κομμάτια.
"Εκείνο, ωστόσο, που ξεχωρίζει είναι το μεγάλο δάπεδο που καλύπτεται από ψηφιδωτό, το οποίο κοσμείται από φυτικά και γεωμετρικά θέματα και είναι κατασκευασμένο με την τεχνική της κομμένης πέτρας σε σχήμα κύβου", δήλωσε στο "Έθνος" ο επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ματθαίος Κουτσουμανής, ευχαριστώντας την πολυμελή ομάδα των συνεργατών του.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η επιμελημένη κατασκευή, η θέση του δωματίου αυτού, η ύπαρξη των δύο θυραίων ανοιγμάτων και το ψηφιδωτό δάπεδο οδηγούν στη σκέψη ότι πρόκειται για έναν χώρο με επίσημο χαρακτήρα, πιθανότατα τρικλίνιο, δηλαδή μια πολυτελή ρωμαϊκή οικία επιφανούς αξιωματούχου ή κάποιο οικοδομικό συγκρότημα με δημόσιο χαρακτήρα - λουτρά.
Η Πλωτινούπολη είναι μια ρωμαϊκή πόλη που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος έδωσε το όνομα της γυναίκας του, Πλωτίνης. Το 1965 κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες βρέθηκε η χρυσή σφυρήλατη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.), ενώ το ρωμαϊκό οικοδόμημα με το εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο ανασκάπτεται από το 2009.
Το πηγάδι και η κεραμική
Ο χώρος βρισκόταν σε χρήση από τον 2ο ως τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι ένα πηγάδι με εσωτερική διάμετρο 2,20 μ., κατασκευασμένο με λαξευτούς γωνιόλιθους και έχει ανασκαφεί σε βάθος 11,20 μέτρα, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί ο πυθμένας του.
Πλήθος κινητών ευρημάτων, κυρίως τμήματα της τοιχοποιίας, έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, για καθαρισμό, συντήρηση και περαιτέρω έρευνα.
Επίσης, κατά την ανασκαφή βρέθηκε αττική εισηγμένη κεραμική του 4ου αι. π.Χ.
alexpolisonline.blogspot.com