Η έκθεση θα εστιάζει σε τρία κυρίως σημεία:
·Επενδύσεις. Θα τονίζεται ότι θα πρέπει άμεσα να τρέξουν οι επενδύσεις με κονδύλια μέσω των κοινοτικών ταμείων. Θα επισημαίνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για αύξηση της χρηματοδότησης της συμμετοχής της ΕΕ από το 80% που είναι σήμερα στο 95% (το υπόλοιπο 5% θα δινεται από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό).
Το πόσο που θα ξεμπλοκαριστεί, ανέρχεται στα 15 δισ. ευρω. Ο κ. Ραϊχνεμπαχ θα εξηγεί ότι με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει να «καταθέσει» την συμμετοχή της έχουν μπλοκάρει πάνω από 100 έργα μείζονος σημασίας.
Επιπρόσθετα από το ποσό των 15 δισ. ευρω θα χρηματοδοτηθούν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω των ελληνικών τραπεζών με την εγγύηση της ΕΕ.
·Δημόσια διοίκηση. Θα επισημαίνεται ότι ήδη η ομάδα του Ραιχενμπαχ (συνεπικουρούμενη και από μια 2η ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) βοηθάει στην βελτίωση των δομών της δημόσιας διοίκησης (εφορίες κλπ).
·Σκουπίδια: Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή την στιγμή δεκάδες παράνομες χωματερές και η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρω τον χρόνο στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την ΕΕ να κλείσουν όλες όσες είναι παράνομες μέσα σε έναν χρόνο.
O κ. Ραιχνεμπαχ προτείνει να γίνει πλήρης αποκατάσταση των παλαιών (να κλείσουν και να δημιουργηθούν πάρκα) ενώ για τις νόμιμες θα επιλέγει το μοντέλο που έχουν διαφορές πόλεις
της Βόρειας Ευρώπης (όπως στο Μαλμοε της Σουηδίας) όπου γίνεται εκμετάλλευση των σκουπιδιών (ανακύκλωση, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κλπ). Απώτερος στόχος θα είναι από την εκμετάλλευση των σκουπιδιών να προέλθει κέρδος για την πολιτεία.
parapolitika.gr