tromaktiko: Νορβηγία: Στις 16 Απριλίου 2012 η δίκη του Μπράιβικ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Νορβηγία: Στις 16 Απριλίου 2012 η δίκη του Μπράιβικ



Η δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, του δράστη της διπλής επίθεσης στις 22 Ιουλίου στη Νορβηγία που κόστισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους...αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Απριλίου 2012, όπως ανακοίνωσε δικαστήριο του Όσλο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι ο Μπράιβικ, 32 ετών, θα κριθεί από τους δύο ψυχολόγους, που τον εξετάζουν και οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν τα συμπεράσματά τους στις 30 Νοεμβρίου, ποινικά υπεύθυνος.

Η δίκη θα διεξαχθεί στο δικαστήριο του Όσλο, όμως θα μεταδίδεται απευθείας σε πολλά άλλα δικαστήρια, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν συγγενείς των θυμάτων από άλλες περιοχές της Νορβηγίας.

Νωρίτερα σήμερα το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει κατά 12 εβδομάδες την προσωρινή κράτηση του Μπράιβικ. Ήταν η πρώτη φορά που η ακροαματική διαδικασία ήταν ανοιχτή στο κοινό.

Στη διάρκεια των οκτώ από τις δώδεκα εβδομάδες της κράτησής του θα ελέγχονται οι επισκέψεις που δέχεται ο Μπράιβικ, ενώ για τέσσερις εβδομάδες δεν θα του επιτρέπεται να έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση ώστε να παραταθεί το χρονικό διάστημα που ο Μπράιβικ δεν θα έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Κράμπι πρόσθεσε εξάλλου ότι κανένα μέλος της οικογένειας του δράστη δεν έχει ζητήσει να τον επισκεφθεί, ενώ ούτε ο ίδιος έχει ζητήσει να δεχθεί επίσκεψη από κάποιον.

Ο Μπράιβικ παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου και παραδέχθηκε τις πράξεις του, όμως αρνήθηκε να δηλώσει ένοχος.

"Είμαι στρατιωτικός διοικητής του αντιστασιακού κινήματος της Νορβηγίας και των Ναϊτών Ιπποτών της Νορβηγίας. Δεν αναγνωρίζω την αρμοδιότητα του δικαστηρίου επειδή έχει λάβει εντολή από οργανισμούς που υποστηρίζουν την ιδεολογία του μίσους που επιθυμεί την αποδόμηση της νορβηγικής κοινωνίας και επειδή υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα", δήλωσε ο Μπράιβικ. "Αναγνωρίζω τις πράξεις, όμως δεν δηλώνω ένοχος", πρόσθεσε.

Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που οι συγγενείς των θυμάτων των δύο επιθέσεων, αλλά και ο Τύπος είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τον Μπράιβικ να μιλά ενώπιον του δικαστηρίου. Περίπου 120 άνθρωποι ήταν παρόντες στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες άλλοι είχαν συρρεύσει σε γειτονικές αίθουσες απ' όπου παρακολουθούσαν μέσω βίντεο την ακροαματική διαδικασία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!