tromaktiko: Μόλις... 19 οι πονοκέφαλοι του Πρωθυπουργού

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μόλις... 19 οι πονοκέφαλοι του Πρωθυπουργού



Την αντίθεσή τους στην διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που θα βάλει σε κρίση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εκφράζουν δημόσια τουλάχιστον, όχι ένα, ούτε δύο, αλλά δεκαεπτά(!) στελέχη του κυβερνώντος κόμματος...προεξέχοντος βεβαίως του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Πέραν του κ. Βενιζέλου, ο οποίος μόλις σήμερα το πρωί διαφοροποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό, «αδειάζοντάς» τον ουσιαστικά, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Φώφης Γεννηματά, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, άλλα έντεκα στελέχη, συγκεκριμένα, οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Εύα Καϊλη, Σοφία Γιαννακά και οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Δημήτρης Λιντζέρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούν με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα το οποίο ενδεχομένως να θέσει την χώρα εκτός ζώνης του ευρώ.
Αναλυτικά, η κυρία Κεφαλίδου χαρακτήριζε «αψυχολόγητη» την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, το ίδιο και η κυρία Καϊλή, ο κ. Καρτάλης μίλησε για «αιφνιδιασμό» και άφησε να εννοηθεί ότι καταψηφίσει την σχετική πρόταση όταν έρθει στην βουλή, ενώ ο κ. Βαρδίκος ανέφερε πως «δεν θα στεναχωρηθώ ένα τελικά δεν γίνει». Οι κυρίες Παπανδρέου και Αντωνίου καθώς και οι κ.κ. Λιντζέρης, Ανδρουλάκης και Σαλαγιάννης εκτίμησαν ότι η καλύτερη λύση είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι το δημοψήφισμα.
Πάντως, ένας επιπλέον προβληματισμός στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι μεταξύ των δέκα που εκδηλώνουν ανοιχτά την αντίθεσή τους με την διενέργεια του δημοψηφίσματος βρίσκονται και κάποιοι οι οποίοι ανήκουν στο προεδρικό μπλοκ, στους υποστηρικτές δηλαδή του κ. Παπανδρέου.
Τα συγκεκριμένα δεδομένα, δημιουργούν έναν επιπλέον πονοκέφαλο στους συνεργάτες του πρωθυπουργού για το τι θα γίνει στην περίπτωση που η πρόταση για δημοψήφισμα φτάσει στην βουλή και κληθούν οι βουλευτές να αποφασίσουν αν το αποτέλεσμα του θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση ή όχι (σ.σ. πριν δηλαδή τεθεί το ερώτημα στους πολίτες).
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που τεθεί ως κρίσιμο εθνικό θέμα απαιτείται η θετική ψήφος 151 βουλευτών, ενώ αν έρθει ως ψηφισμένο νομοσχέδιο και άρα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα χρειάζονται 180 ψήφοι. Όμως και στις δύο περιπτώσεις είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

briefingnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!