Ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι ο πρωθυπουργός στην μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία κατ’ αρχήν συμφώνησαν χθες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ οι εκλογές ορίζονται κατά πάσα πιθανότητα στις 19 Φεβρουαρίου.Στο τραπέζι της συζήτησης κατέληξαν στο όνμα του πρώην Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά συζήτησαν επίσης και το όνομα του αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα. Επίσης κάποια στιγμή προτάθηκε......από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή των Δικαιωμάτων του Πολίτη Νικηφόρου Διαμαντούρου. Οριστική συμφωνία δεν υπήρξε χθες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει σήμερα.
Η 19η Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ως η καταλληλότερη ημερομηνία των εκλογών σε σύσκεψη αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο γραφείο του αντιπροέδρου της απερχόμενης κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της ΝΔ οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης.
Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη τις πρώτες πρωινές ώρες, στην συνάντηση των αντιπροσωπειών, «υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο όσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες κανένα από τα τρία πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είχε ενημερωθεί επισήμως, έως τις πρώτες τουλάχιστον πρωινές ώρες.
Ο Λουκάς Παπαδήμος, μάλιστα, τα μεσάνυχτα επιβιβάστηκε σε προγραμματισμένη πτήση από τη Βοστώνη όπου βρισκόταν, για τη Φραγκφούρτη, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση στην Ολλανδία, ενώ επίσημη ή ανεπίσημη κρούση, δεν είχε ούτε ο Νικηφόρος Διαμαντούρος.
Αντίθετα ο Σταύρος Δήμα ενημερώθηκε αμέσως από τον Αντώνη Σαμαρά κι αυτό ήταν μια εξέλιξη που δυσαρέστησε τον άλλο Αντιπρόεδρο της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλο, που θα ήθελε κι αυτός να πάιζει στις εξελίξεις αλλά πήρε πλέον το μήνυμα ότι δεν τον υπολογίζουν για τα “σοβαρά”.
Προς Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Όλα δείχνουν, μετά και την αναβολή αργά το βράδυ της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα -επειδή δεν θα προσέρχονταν τα κόμματα της Αριστεράς- πως οδηγούμαστε σε μια κυβέρνηση που θα συγκροτήσουν τα δυο μεγάλα κόμματα, χωρίς να συμμετάσχουν σε αυτή το ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι άγνωστο εάν ο Γ. Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, πάντως, προσανατολίζεται στην ψήφο ανοχής, χωρίς να καταλήξει οριστικά πριν οριστικοποιηθεί η νέα κυβέρνηση. Ανάλογη στήριξη (ανοχής) αναμένεται να δώσουν και οι Καρατζαφέρης-Μπακογιάννη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε όρος του Αντώνη Σαμαρά, να αποκλειστούν εντελώς από τις συζητήσεις για τη μεταβατική κυβέρνηση, οι Καρατζαφέρης-Μπακογιάννη, οι οποίοι όταν το πληροφορήθηκαν το χαρακτήρισαν ως “μικροπρέπεια Σαμαρά”.
Η συγκρότηση κυβέρνησης από ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, πάντως, εφόσον οριστικοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην άνοδο των ψήφων των κομμάτων της Αριστεράς, των κεντροδεξιών κομμάτων που δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και ακραίων σχηματισμών, ενώ οδηγεί σε κατάρρευση το λεγόμενο «αντιμνημονιακό μέτωπο» που είχε προτάξει μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία, καθώς πλέον το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά κατατάσεται στους βασικούς υποστηρικτές της Μνημονιακής πολιτικής και αποτελεί πλέον μεγάλο ζήτημα η πολιτική αξιοπιστία του.
Θα στηριχθεί ειλικρινά ή θα επαναληφθεί η κυβέρνηση Ζολώτα;
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που υπάρχουν μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι εάν αυτή θα στηριχθεί ειλικρινά από τα δυο μεγάλα κόμματα ή εάν θα επαναληφθεί το φαινόμενο της κυβέρνησης Ζολώτα.
Τότε, που τα κόμματα που συμμετείχαν, χρησιμοποίησαν ουσιαστικά την κυβέρνηση ως χώρο προεκλογικού αγώνα, προκειμένου να λάβουν καλύτερες θέσεις στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ενώ στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν και τα πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτήν.
Υπουργικό για παραιτήσεις
Αν πάντως ολοκληρωθούν στο παρασκήνιο οι συζητήσεις για τη νέα κυβέρνηση και επέλθει οριστική συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ζητήσει τις παραιτήσεις όλων.
Μπορεί να ματαιωθεί η κατ΄ αρχήν απόφαση;
Πολύ δύσκολα. Όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση συνεργασίας, «με τη συμμετοχή της ΝΔ σε όλα» -όπως είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο- αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά και γιατί οι προσδοκίες που γεννήθηκαν, δημιουργούν τη δική τους δυναμική.
Θα αμφισβητηθεί ο Παπανδρέου στην ΚΟ;
Αν υλοποιηθεί η απόφαση για κυβέρνηση συνεργασίας πολύ δύσκολα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Όχι μόνο γιατί διαθέτει την πλειοψηφία της ΚΟ, αλλά και γιατί το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος είναι και ο Πρόεδρος της ΚΟ.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η θητεία του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λήγει στις 11 Νοεμβρίου 2011, ενώ η Ιπποκράτους έχει ανακοινώσει Συνέδριο το 2012.
Ποιοι υπουργοί αλλάζουν
Σίγουρα αλλάζουν ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης (ο διάδοχός του θα διεξαγάγει τις εκλογές και συνεπώς θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης), Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος. Εκτός νέας κυβέρνησης μένει φυσικά και ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος.
[Katestimeno]