Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπαρόζο φέρεται μάλιστα ιδιαίτερα ενθαρρυμένος για την προοπτική οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού στις αρχές του 2012, ως αποτέλεσμα ενημερωτικής συνάντησης που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Κάννες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο περιθώριο της Συνόδου των G20.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Φ» στις Βρυξέλλες, Παύλος Ξανθούλης, ο Γιαννάκης Ομήρου μετέφερε μια διαφορετική εικόνα στον κ. Μπαρόζο, εκφράζοντας, όπως είπε, «τις ανησυχίες μου για το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν επιδεικνύει την αναγκαία καλή θέληση προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα».
Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, στην διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «αντίθετα, έχουμε μια κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας με εξοργιστικά προκλητικές και απαράδεκτες προτάσεις».
Ερωτηθείς αν ο κ. Μπαρόσο έκανε κάποιο σχόλιο για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν του ανέφερε ότι είχε συναντηθεί στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στις Κάννες και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «έθεσε τις θέσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».
Η συνάντηση Μπαρόσο-Ομήρου διήρκεσε μια ώρα και ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο όπως η ΕΕ «αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας προκειμένου η υποψήφια χώρα να αντιληφθεί ότι χωρίς σεβασμό του διεθνούς δικαίου, χωρίς έμπρακτη εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που χρονολογούνται από το 2005 και το 2006, δεν μπορεί να ελπίζει σε ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, υπογράμμισε «και την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις διατυπούμενες απειλές αλλά και ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».
Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως υπέδειξε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι «αυτές οι απειλές και αυτές οι πολεμικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αφορούν την ίδια την ΕΕ, την ενεργειακή της ασφάλεια και την ενεργειακή της αυτάρκεια».