tromaktiko: Εντατικές διεργασίες για λειτουργία του γαλλο-κυπριακού σχολείου το 2012

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εντατικές διεργασίες για λειτουργία του γαλλο-κυπριακού σχολείου το 2012



Ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους και ο Γάλλος Πρέσβης, Ζαν-Μαρκ Ριβ, επόπτευσαν σήμερα επί τόπου τις εγκαταστάσεις του πρώην ΑΤΙ που έχει επιλεχθεί ως ο... χώρος στέγασης του γαλλο-κυπριακού σχολείου, το οποίο θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Κατά τη σημερινή συνάντηση παρουσιάστηκαν και τα σχέδια του νέου σχολείου τα οποία εκπονήθηκαν ύστερα από συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και του Arthur Rimbaud, του γαλλικού σχολείου που ήδη λειτουργεί στη Λευκωσία και θα μεταστεγαστεί στο νέο σχολείο και από το οποίο θα προέρχονται οι πρώτοι μαθητές. Τα κύρια έσοδα του σχολείου θα είναι από τα δίδακτρα των μαθητών.

«Οι φιλίες των λαών δεν είναι απλά ευχολόγια ή απλές θεωρητικές αναφορές, είναι να αποδεικνύονται και στις πράξεις και το γαλλο-κυπριακό σχολείο είναι ένα αποτέλεσμα μιας πραγματικής φιλίας η οποία ξεκινά έμπρακτα να εφαρμόζεται με τη δημιουργία αυτού του σχολείου», ανέφερε ο Υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό προχωρούν κανονικά, με αυστηρή τήρηση αυτών των χρονοδιαγραμμάτων και αναμένεται ότι τον επόμενο Σεπτέμβριο του 2012 θα τελεστούν τα εγκαίνια του γαλλο-κυπριακού σχολείου, το οποίο αναμένεται να δεχτεί για την πρώτη χρονιά 175 μαθητές.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία προνοεί την παραχώρηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των εγκαταστάσεων αυτών που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας για την στέγαση του γαλλο-κυπριακού σχολείου. Οπως είπε, ένα μικρό ποσό θα είναι η στήριξη που θα δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τα λειτουργικά έξοδα και τη συντήρηση του σχολείου, καθώς θα αναλάβει και το κόστος της συντήρησης και των λοιπών επιδιορθώσεων που χρειάζεται το κτήριο για να λειτουργήσει.

Ο κ. Δημοσθένους ανέφερε επίσης ότι η διαχείριση του σχολείου θα γίνεται από κοινού από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Γαλλική Δημοκρατία, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θέλει να επεκταθεί περαιτέρω όσον αφορά το νομικό πλαίσιο.

«Καταθέτω την θετική μας στάση και την αποφασιστικότητά μας για την υλοποίηση αυτού του ωραίου έργου. Οποιοδήποτε σχολείο γεννιέται και δημιουργείται είναι σαν να γεννιούνται πολλά παιδιά μαζί, όχι απλά για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά για να ζήσουν ευτυχισμένα και να μορφωθούν και να πάρουν τα εφόδια που τους αξίζουν», ανέφερε.

Οπως ανέφερε ο Υπουργός, το σχολείο θα λειτουργήσει ήδη από του χρόνου, από την προδημοτική μέχρι το λύκειο, ενώ όπως είπε το ύψος των διδάκτρων θα είναι στο ίδιο επίπεδο που μέχρι τώρα καταβάλουν οι μαθητές του γαλλικού σχολείου που υπάρχει στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι και παιδιά από την Κυπριακή Δημοκρατία και παιδιά από τη Γαλλία που κατοικούν στην Κύπρου θα έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν στο γαλλο-κυπριακό σχολείο, στα πρότυπα πολλών άλλων γαλλικών σχολείων που υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Είπε επίσης ότι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα καλοστημένο και πολύ επιστημονικά δομημένο πρόγραμμα σπουδών που έχει ήδη στηθεί, με έμφαση στη γαλλική και την ελληνική γλώσσα καιστην ενισχυτική διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας.

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Ζαν-Μαρκ Ριβ, ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίοι όπως ανέφερε, είχαν την πολιτική βούληση ώστε να φτάσει το σχολείο σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο υλοποίησης σήμερα.

Ο κ. Ριβ ότι εκείνο που είναι πολύ σημαντικό είναι η εξαίρετη συνεργασία και η φιλία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό οι σχέσεις αυτές να ενισχυθούν και στο επίπεδο του λαού. Ανέφερε ότι το σχολείο αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα ενίσχυσης των στενών σχέσεων και δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Επεσήμανε επίσης ότι σε αυτό το σχολείο, το οποίο θα ξεκινά από την προδημοτική και θα καταλήγει στο απολυτήριο ή στο baccalaureat, θα παρέχεται πολύ ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το οποίο θα σέβεται τόσο τη γαλλική εκπαίδευση αλλά οπωσδήποτε και την εκπαίδευση και τις αξίες της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσον όσον αφορά τη γλώσσα, την ιστορία και τις άλλες όλες αξίες.

Ανέφερε ακόμα ότι οι δύο χώρες μέσω των επιθεωρήσεων των Υπουργείων Παιδείας τους έχουν μελετήσει για πολύ καιρό τα αναλυτικά προγράμματα, τα οποία θα σέβονται τόσο τα προγράμματα τα γαλλικά, όσο και τα ελληνικά προγράμματα.

Είπε ότι επιθυμία είναι να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά τόσο από την Κύπρο όσο και Γάλλους να ζουν και να εκπαιδεύονται μαζί από 18 μηνών μέχρι 18 χρονών και να συσφίξουν έτσι τους δεσμούς των δύο χωρών για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ανέφερε τέλος ότι τον Σεπτέμβρη του 2012 θα μεταφερθεί στον χώρο το γαλλικό σχολείο που υπάρχει ήδη στη Λευκωσία, με τους καθηγητές, με τους μαθητές, με τη διεύθυνση και όλο το υλικό που διαθέτουν και θα είναι η αρχή για το νέο σχολείο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!