tromaktiko: Θεσσαλονίκη - διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, για το 2014

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη - διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, για το 2014



του Χρήστου Γιασκουλίδη 
Η ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας νέος θεσμός, μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, της μεγαλύτερης πλατφόρμας μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη, που σε συνεργασία με την...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνουν τον τίτλο "Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας" σε πόλεις που παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, ιδεών, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα χρόνο.

Ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, το 2010 πήγε στο Τορίνο, φέτος φιλοξενείται στην Αμβέρσα του Βελγίου, το 2012 θα πάει στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, το 2013 στο Μάριμπορ της Σλοβενίας και το 2014 διεκδικούμε να έρθει στη Θεσσαλονίκη. Ο θεσμός αυτός, δε χρηματοδοτεί έργα, κατασκευές ή υποδομές, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά, τις ιδέες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Η Θεσσαλονίκη θέλει να πάρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας του 2014, γιατί είναι μια νεανική πόλη. Έχει σχεδόν 150.000 φοιτητές και το σύνολο των νέων φτάνει το 50% του πληθυσμού της. Οι νέοι είναι παντού. Αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, κινούνται, μαθαίνουν, δημιουργούν, αγαπούν και διεκδικούν. Οι νέοι έχουν σχέδια, απαιτούν και ονειρεύονται μια άλλη κοινωνία, μια άλλη πόλη. Οι νέοι μαθαίνουν την πόλη, τις γωνιές της, την ιστορία της. Μιλάνε για το αύριο, συμμετέχουν.

Η πόλη έχει εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών - κοινωνικών γεγονότων. Από την Μπιενάλε των νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου του 1986 μέχρι την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 1997, η πόλη έχει αποκτήσει πολλές και αξιοθαύμαστες υποδομές. Ονειρευόμαστε ένα έτος δημιουργίας, συνεργασίας των νέων της πόλης και των νέων της Ευρώπης. Ένα έτος με συνεχείς δράσεις, προβληματισμό και παρεμβάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για να αποδείξουμε πως εκτός από ιστορία, παρελθόν η πόλη έχει παρόν και μέλλον. Και αυτό το μέλλον το σχεδιάζει η νέα γενιά με τα νέα εργαλεία της.

Στη τελική ευθεία είναι 3 πόλεις. Η Θεσσαλονίκη, το Ιβάνοβο (Ρωσίας) και το Ηράκλειο (Κρήτης). Η επίσημη ανακοίνωση της πόλης που θα έχει τον τίτλο για το 2014, θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου, στη Μπράγκα της Πορτογαλίας.

Σύσσωμη η πόλη, οι φορείς, οι ΜΚΟ, οι εθελοντικές οργανώσεις, οι φοιτητές και προπαντός όλοι οι νέοι της πόλης, στηρίζουμε αυτή τη προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης και θέλουμε να δούμε την πόλη μας, μια δυναμική και άξια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας το 2014.

Καλή επιτυχία Θεσσαλονίκη……
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!