Μέσα από το κείμενο της επιστολής αρχικά ξυπνούν μνήμες από το τραγικό περιστατικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
«Πέρασαν 21 χρόνια από τη μαύρη μέρα της 27ης Νοεμβρίου 1990, όταν σαν σήμερα ο φοιτητής, εισέβαλε στο αμφιθέατρο του Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, κρατώντας καραμπίνα, και δολοφόνησε τους καθηγητές, διαφεύγοντας μετά στα βουνά της Κρήτης, όπου και αυτοκτόνησε.
Ως απόφοιτοι του Φυσικού τμήματος που ευτυχώς δεν έζησαν προσωπικά την τραγωδία αυτή αλλά φοιτούσαμε τότε στο τμήμα αυτό και γνωρίζαμε τα πράγματα από τα μέσα, σεβαστήκαμε και εξακολουθούμε να σεβόμαστε τη μνήμη των αδικοχαμένων καθηγητών μας, αλλά θεωρούμε και τον δράστη ως τραγικό θύτη αλλά και θύμα, που δεν τρελάθηκε έτσι απότομα - μετά την απόρριψή του για συνέχιση των μεταπτυχιακών του σπουδών - για να δολοφονήσει τους δασκάλους του και να απαγχονιστεί μετά. Με κανένα τρόπο δεν επιθυμούμε με τη δημόσια αυτή επιστολή μας να ξύσουμε πληγές που προσωπικά μας έχουν κι εμάς πονέσει, αλλά μας έχουν επίσης κάνει και πολύ καλύτερους δάσκαλους- παιδαγωγούς.
Τα επεισόδια που οδήγησαν σε απολογία 12 φοιτητές
Σε επόμενο σημείο της επιστολής, αναφέρονται μέσα από τη δική τους οπτική στα επεισόδια της 11ης Οκτωβρίου που οδήγησαν στην απόφαση να κληθούν σε απολογία, προφορικά ή γραπτά, 12 φοιτητές του τμήματος, με το ενδεχόμενο ακόμα τη διαγραφή τους. Για όσους αναγνώστες σας δεν ξέρουν τα πρόσφατα πραγματικά γεγονότα παρά μόνο το ότι «17 καθηγητές του Φυσικού κρατήθηκαν όμηροι από φοιτητές στη γενική συνέλευση του τμήματος», θα πρέπει να γίνει γνωστό τι συνέβαλλε για να γίνουν αυτά τα επεισόδια καθώς και ποια είναι η αντίδραση έκτοτε κάποιων «ομήρων» καθηγητών.
Ενώ σε όλα σχεδόν τα τμήματα του Π. Κ. αλλά και πανελλαδικά σε όλα τα ΑΕΙ έγιναν τελικά εξετάσεις μετά από πολλές βδομάδες καταλήψεων, στο Φυσικό Ηρακλείου με βάση και την εκδικητική παράδοση τιμωρίας και πάταξης των καταλήψεων στο τμήμα αυτό με χάσιμο αρκετών εξεταστικών έως τώρα, δημιουργήθηκε ένα κλίμα στο οποίο ήταν φυσικό να υπάρξουν φοιτητικές αντιδράσεις και δυστυχώς με νεανικές υπερβολές, που δεν εγκρίνουμε εμείς βέβαια , αλλά που ήρθαν ως βούτυρο στο ψωμί των αυταρχικών και αδιάλλακτων καθηγητών ώστε να μπορέσουν να διαγράψουν τους όποιους ταραξίες για να πειθαρχήσουν το σύνολο των φοιτητών τους.
Έτσι σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής, συγκεκριμένοι καθηγητές με αφορμή την «ομηρία» τους , « απέχουν έκτοτε εκδικητικά από τα μαθήματα και παράλληλα για παραδειγματισμό στους υπόλοιπους φοιτητές, απειλούν ανοιχτά με διαγραφές από το Πανεπιστήμιο και μηνύσεις κατά στοχοποιημένων φοιτητών - οι οποίοι δεν ενήργησαν ατομικά αλλά συμμετείχαν στην κινητοποίηση του συλλόγου τους ».
Έκκληση για παρέμβαση προς τον τέως πρύτανη κ. Γ. Γραμματικάκη
Με την επιστολή αυτή οι δύο απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κρήτης εξηγούν ότι, αφού τονίσουμε την διαφωνία μας σε κάθε πράξη αυταρχισμού από όπου κι αν προέρχεται, εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τη αφύσικη αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά συγκεκριμένων καθηγητών του Φυσικού Τμήματος και καλούμε τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου να μεσολαβήσουν άμεσα για καταλλαγή και συμφιλίωση στο τμήμα αυτό.
Παρακαλούμε δε ιδιαιτέρως τον τότε καθηγητή μας και τώρα ομότιμο καθηγητή κ. Γιώργο Γραμματικάκη , ο οποίος ως τότε Πρύτανης διαχειρίστηκε την τραγωδία του τμήματος αλλά και διερεύνησε την παρόμοια για τα μεταπτυχιακά τραγωδία του θανάτου του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου σε τμήμα του Ρεθύμνου, να μεσολαβήσει άμεσα ώστε να επέλθει η ποθούμενη καταλλαγή, και να ανοίξει επιτέλους η παραμελημένη συζήτηση για τη σχέση καθηγητών-φοιτητών στο ελληνικό πανεπιστήμιο, που σίγουρα θα επιδεινωθεί λόγω του νέου νόμου.
Αυτή είναι σήμερα απαραίτητη, καθώς είναι σαφές πως στο Φυσικό Τμήμα του ΠΚ δεν έχουμε κάποιους «ακροδεξιούς» καθηγητές που θέλουν να διώξουν ακρο-αριστερούς φοιτητές για τα φρονήματά τους, αλλά να μια κοντόφθαλμη προσπάθεια «επιστημονικο-ακαδημαϊκού» αυταρχισμού για να αντιμετωπιστεί κατασταλτικά η κλιμακούμενη αγανάκτηση και απείθεια, των φοιτητών που αγωνίζονται μαζί με τους αγανακτισμένους Έλληνες πολίτες.
Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV”, όπου και διάβασαν τα αιτήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη έρευνας σε βάρος των 12 φοιτητών, μετά τις κινητοποιήσεις του περασμένου Οκτωβρίου από φοιτητές του ιδρύματος.
Το ιστορικό της σημερινής κρίσης
Όπως υπενθυμίζεται κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης της 11ης Οκτωβρίου, καθηγητές βρέθηκαν «όμηροι» όπως καταγγέλλουν των φοιτητών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον της εξεταστικής που κινδύνευε λόγω των καταλήψεων που είχαν προηγηθεί.
Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές δεν αποχωρούσαν μέχρι να ακούσουν θετική απάντηση σχετικά με την διεξαγωγή των εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να βρίσκονται όπως αναφέρουν σε καθεστώς «ομηρίας» για 12 περίπου ώρες..
Την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από σχετική γενική συνέλευση του τμήματος με ειδική σύσταση(δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών), η πλειοψηφία των καθηγητών εισηγήθηκε να διερευνηθεί το θέμα της «ομηρίας» και να δοθούν εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των παρευρισκόμενων στην παράσταση διαμαρτυρίας.
Την περασμένη Τρίτη μάλιστα στάλθηκε χαρτί στους φοιτητές, στο οποίο συνυπογράφουν και άλλα μέλη ΔΕΠ που δεν μετείχαν στη γενική συνέλευση, στο οποίο κατονομάζονται 12 από αυτούς και στους οποίους ζητείται να περιγράψουν το τι συνέβη, αντιμετωπίζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο διαγραφής τους από το Τμήμα
flashnews.gr