tromaktiko: Στο δρόμο προς την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Ιουλίου και τα συνεχή σενάρια για τη δυνατότητα εξόδου χωρών από το ευρώ...

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Στο δρόμο προς την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Ιουλίου και τα συνεχή σενάρια για τη δυνατότητα εξόδου χωρών από το ευρώ...




Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα, με το χρόνο να μετράει ανάποδα και την ελληνική κυβέρνηση να πρέπει να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου...
όπου και ξεχωρίζει η απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%. Φυσικά είναι αντιληπτό ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για τις εγχώριες ελληνικές τράπεζες, στη σκιά της μεγάλης ανησυχίας που δημιουργεί στους μετόχους τους η πιθανότητα κρατικοποίησης αυτών. Παράλληλα τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα και στα γεγονότα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση χρέους, αν και υπάρχουν προσδοκίες ότι μετά την πρόσφατη ψήφιση των νέων μέτρων και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με τη δημιουργία νέας κυβέρνησης υπό το Μόντι θα μπορούσε, έστω βραχυπρόθεσμα, να ηρεμήσουν οι αγορές. Βέβαια μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για την κατάσταση συνολικά στην Ε.Ε., όπου τα πράγματα είναι εκρηκτικά αφού πέραν της Ιταλίας μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τη Γαλλία και την Ισπανία, κάτι το οποίο φάνηκε από τη διεύρυνση των spreads των δύο χωρών τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, όλα αυτά γίνονται με φόντο τα σενάρια των τελευταίων ημερών για γερμανικές, αλλά και γαλλικές σκέψεις για τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων και την πιθανή έξοδο χωρών από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα είχε ολέθριες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, η κατάσταση ενδέχεται σιγά – σιγά να γίνει και πάλι πολύ ενδιαφέρουσα, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω των εξελίξεων που αναμένονται στο ζήτημα του «κουρέματος» κατά 50%. Σε αυτό το σημείο θα τονίσουμε και σήμερα ότι η τεχνική εικόνα συγκεκριμένων μετοχών αλλά και των κύριων δεικτών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μια ανοδική κίνηση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Πέραν του ελληνικού χρηματιστηρίου θα τονίσουμε ότι μετά την καλή εικόνα των τελευταίων εβδομάδων ο κυριότερος δείκτης των παγκόσμιων αγορών, ο S&P 500 έχει επιστρέψει υψηλότερα πολύ σημαντικών επιπέδων (1.200 – 1.220 μονάδων), γεγονός που επαναφέρει τη θετική μακροπρόθεσμη τάση, όπως και κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι εξελίξεις στην οικονομία & τις τράπεζες….

Μτά το διορισμό της νέας κυβέρνησης, όπου το μεγάλο ερωτηματικό θα είναι το πώς θα λειτουργήσει αυτή και αν θα αποφευχθούν τα πολιτικά παρατράγουδα, η προσοχή στρέφεται στα πολλά ανοιχτά μέτωπα τα οποία υπάρχουν. Αρχικά και όσον αφορά την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου αυτή φαίνεται ότι θα επιτευχθεί, ενώ στο ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούνται από την Ε.Ε. οι τελευταίες εξελίξεις είναι οι ακόλουθες:

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο έλληνας επικεφαλής στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης 4 επιστολές με διαφορετικό περιεχόμενο, που θα βεβαιώνουν την αποδοχή των όρων και των μέτρων της 26ης Οκτωβρίου ζητά η τρόικα. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουμελιώτης σε Κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε ότι μια επιστολή θα συνυπογράφουν οι κύριοι Βενιζέλος και Προβόπουλος, μια ο πρωθυπουργός και από μια οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς. Πάντως σε κάθε περίπτωση όπως και να έχει η κατάσταση θεωρούμε ότι το όλο ζήτημα απλά είναι τυπικό και θα κλείσει σύντομα, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Πέραν των παραπάνω, διαδικαστικών, κατά την άποψη μας, ζητημάτων, το πολύ κρίσιμο ζήτημα θα είναι φυσικά αυτό της υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%. Συγκεκριμένα, οι τελευταίες πληροφορίες από τους κόλπους του IIF αναφέρουν ότι επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις και οι εξελίξεις, με τις περισσότερες τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες είχαν απαντήσει θετικά και στο προηγούμενο κούρεμα της τάξης του 21%, να έχουν δώσει προκαταβολικά το πράσινο φως, ενώ ερωτηματικό αποτελούν οι ελληνικές τράπεζες. Βέβαια θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πιεστεί και τελικά θα δώσει το πράσινο φως στο haircut της τάξης του 50%, με ερωτηματικό τις επιπρόσθετες αποφάσεις που θα ληφθούν στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σε συνάρτηση με τα παραπάνω και όσον αφορά τις τράπεζες θα λέγαμε ότι οι επόμενοι μήνες κρίνονται από τους πλέον κρίσιμους στην ιστορία τους, με τις συνθήκες να είναι πραγματικά οριακές, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τις κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες θα προκύψουν είναι το πιο πιθανό να έχουμε κρατικοποιήσεις τραπεζών (κάτι το οποίο αναφέρουμε εδώ και μήνες), σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου. Επίσης, πέραν του ζητήματος του κουρέματος δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το θέμα των επισφαλειών, όπου η κατάσταση γίνεται όλο και πιο άσχημη, με τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως αποτέλεσμα τις κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, να αυξάνονται συνεχώς, αποτελώντας μια ακόμη ωρολογιακή βόμβα για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το ζήτημα της μεγάλης μείωσης των καταθέσεων που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η κατάσταση στην Ε.Ε. το δημοσίευμα του Spiegel και οι δηλώσεις Σόιμπλε….
Από δύσκολη ως οριακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην Ε.Ε., όπου τόσο το κλίμα διαφωνιών το οποίο υπάρχει εκ ιδρύσεως της στην ένωση, καθώς και η αποθυμία των γερμανών να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα νομισματικής χαλάρωσης δημιουργεί μια πραγματικά οριακή κατάσταση, με όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της διάλυσης της ένωσης να είναι πολύ πιθανά κατά τους επόμενους μήνες.
Σε αυτό το σημείο εμείς θα σταθούμε και σήμερα κυρίως στα συνεχή σενάρια τα οποία υπάρχουν για την πιθανότητα δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων και την έξοδο συγκεκριμένων κρατών μελών εκτός ευρώ, μετά και τα νέα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Μάλιστα, θα σταθούμε κυρίως στο δημοσίευμα του Spiegel, τονίζοντας ότι αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι το ότι παραδοσιακά το συγκεκριμένο γερμανικό έντυπο λειτουργεί ως προάγγελος εξελίξεων με την κυβέρνηση της Μέρκελ να μεταφέρει μέσω του συγκεκριμένου εντύπου τις προθέσεις της στην κοινή γνώμη και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, το Spiegel αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Αθήνας δεν καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα 3 είναι τα υποθετικά σενάρια που έχει εξετάσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το «βασικό σενάριο» ξεκινά με την υπόθεση ότι οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο αρνητικές. Σύμφωνα με αυτό, μετά τις πρώτες αναταράξεις θα μπορούσε η έξοδος της Ελλάδας να έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στην ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα θα ενισχυόταν. Χωρίς το αδύναμο κρίκο της η αλυσίδα θα γινόταν πιο σταθερή. Το σενάριο αυτό παραδέχεται ότι Ιταλία και Ισπανία θα παρέμεναν αντιμέτωπες με το πρόβλημά τους, αλλά χωρίς την «ελληνική επιβάρυνση» θα ήταν πιο εύκολο να το θέσουν υπό έλεγχο και σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσαν.
Επίσης, σύμφωνα με το «χειρότερο σενάριο» οι υποθέσεις του ευρώ δεν εξελίσσονται διόλου ευνοϊκά. Ιταλία και Ισπανία μπαίνουν στο στόχαστρο των παγκόσμιων χρηματαγορών και το κόστος χρηματοδότησης του χρέους τους αυξάνεται. Στην περίπτωση αυτή ο μηχανισμός στήριξης (EFSF) θα αναγκαζόταν να τροφοδοτήσει με φρέσκο χρήμα τις χώρες αυτές. Και για να έχει επιτυχία το εν λόγω εγχείρημα θα πρέπει ο μηχανισμός να αναβαθμιστεί το ταχύτερο δυνατόν και να φτάσει χρηματοδοτική του δυνατότητα το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Τέλος, στο «χείριστο σενάριο» οι ειδικοί του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο δραματικής υποτίμησης του ελληνικού νομίσματος έναντι του ευρώ. Και μπορεί οι εξαγωγές να γίνονται έτσι φθηνότερες αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα θα είναι περισσότερα. Το δημόσιο χρέος που θα παρέμενε σε ευρώ θα αυξανόταν, παρά το «κούρεμα». Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα βυθιζόταν αμέσως και θα σημειώνονταν προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας του ότι οι τράπεζες θα αποκόβονταν από τις αγορές κεφαλαίων. Πολλές επιχειρήσεις θα πτώχευαν, η κατανάλωση θα κατέρρεε και θα όξυνε την κρίση. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε για δεκαετίες να βγει από τον φαύλο αυτόν κύκλο και θα παρέσυρε στη δίνη και άλλες χώρες. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν το τελευταίο αυτό σενάριο το πιθανότερο, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Τέλος, θα αναφέρουμε τις δηλώσεις Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν Γερμανικά ΜΜΕ, o γερμανός υπουργός οικονομικών εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε κομματική συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών προχθές στο Ζίνγκεν, ο Β. Σόιμπλε άφησε όλα τα σενάρια ανοιχτά, αποφεύγοντας να απαντήσει, αυξάνοντας τον προβληματισμό για τα γερμανικά σχέδια. Συγκεκριμένα, «Θα ήταν μια φρικτή κυβέρνηση εάν δεν εξέταζε, μεταξύ άλλων, τι θα κάνει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά», φέρεται να δήλωσε ο Β. Σόιμπλε χθες στο Ζίνγκεν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa). Επίσης, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα του Spiegel που θέλει την γερμανική κυβέρνηση να προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών.


Greek Finance Forum
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!