tromaktiko: Λιβύη: Στα 700 χιλ. βαρέλια η παραγωγή πετρελαίου φέτος

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Λιβύη: Στα 700 χιλ. βαρέλια η παραγωγή πετρελαίου φέτος



Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης θα υπερβεί άνετα τα 700.000 βαρέλια την ημέρα ως το τέλος αυτής της χρονιάς και θα επανέλθει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν... ξεσπάσει η σύρραξη στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής γύρω στον Ιούνιο του 2012, δήλωσε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Άλι Ταρχούνι σήμερα.

Ο Ταρχούνι είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό Μελίταχ, από όπου ξεκινά ο αγωγός Greenstream προς την Ιταλία, θα αρχίσουν εκ νέου εντός ημερών.

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του νέου καθεστώτος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν νέες συμβάσεις για οποιαδήποτε κοιτάσματα έως ότου αναλάβει μια νέα, εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Δεν αναμένω ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει νέες παραχωρήσεις», δήλωσε ο Ταρχούνι, αναφερόμενος στην προσωρινή κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει το προσεχές διάστημα και αναμένεται να ασκεί την εξουσία ως τις εκλογές, οι οποίες προγραμματίζεται να γίνουν μέσα σε οκτώ μήνες.

Πριν από την εξέγερση εναντίον του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος κυβερνούσε τη Λιβύη επί 42 χρόνια, στη χώρα αντλούνταν περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εκ των οποίων το 1,3 εκατ. διοχετεύονταν στις διεθνείς αγορές. Η εξέγερση προκάλεσε τη σχεδόν πλήρη διακοπή της παραγωγής.

Η λιβυκή παραγωγή πετρελαίου επανήλθε στα περίπου 570.000 βαρέλια την ημέρα μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών που είχε επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στα κοιτάσματα που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν στην διάρκεια της σύρραξης, βαθιά στη Σαχάρα.

«Τα πράγματα πάνε πολύ καλά στον πετρελαϊκό τομέα», είπε ο Ταρχούνι στους δημοσιογράφους. «Αναμένω ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε τα 700.000 (βαρέλια την ημέρα) ως περίπου το τέλος της χρονιάς εύκολα», πρόσθεσε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!