tromaktiko: "Black out" στους κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

"Black out" στους κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης



της Μένης Κουρκουτά
Με ταινία θρίλερ για γερά νεύρα μοιάζει η κατάσταση που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό οι κινηματογράφοι – ειδικά οι μικροί – της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επιβιώνουν με...
τεχνητές αναπνοές χάρη στο μικρό κομμάτι του σινεφίλ κοινού της πόλης που δεν απαρνείται τη συνήθεια του να βλέπει μία ταινία την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο. Το SPNews επικοινώνησε με τους επιχειρηματίες του χώρου και μας παρουσίασαν την δραματική κατάσταση που επικρατεί.

Με την οικονομική κρίση να πλήττει ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, ο κινηματογράφος, που θεωρούνταν, μέχρι πρότινος, ένας σχετικά φθηνός τρόπος ψυχαγωγίας, έχει γίνει πια είδος πολυτελείας, με αποτέλεσμα να νεκρώνουν οι αίθουσες προβολών και να κλείνουν οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν απομείνει μόνο τέσσερις - από είκοσι που ήταν - μικρές κινηματογραφικές αίθουσες, που παλεύουν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν.

50% πτώση στις εισπράξεις εισιτηρίων

Για πτώση της τάξης του 50% στις εισπράξεις εισιτηρίων από πέρυσι έκανε λόγο ο κ. Κοσμάς Ζαφειρίου, ιδιοκτήτης του κινηματογράφου «Κολοσσαίον», ο οποίος την απέδωσε αφενός στην οικονομική κρίση, αφετέρου στη ζημιά, που όπως είπε, τους έκαναν οι κινηματογράφοι multiplex. «Παρά τις προσφορές που κάνουμε (γενικό εισιτήριο 8 ευρώ, φοιτητικό 6 ευρώ και κάθε Τετάρτη δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός)», επεσήμανε ο ίδιος, «ο κόσμος προτιμά να κάθεται σπίτι του και να βλέπει τηλεόραση από το να δει μια ταινία στον κινηματογράφο». Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είπε ο κ. Ζαφειρίου, που η συγκεκριμένη αίθουσα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια να φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, δεδομένου ότι στο χώρο αυτό δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός.

Την ίδια διέξοδο έχει βρει και ο κ. Αθανάσιος Γισγάκης, ιδιοκτήτης του κινηματοθέατρου «Αριστοτέλειον», που στεγάζεται στην οδό Εθνικής Αμύνης. Όπως μας δήλωσε, «οι εισπράξεις είχαν μειωθεί τόσο πολύ που αν δεν φέρναμε θεατρικές παραστάσεις, τώρα θα είχαμε κλείσει. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος που δέχονται οι μικρές αίθουσες από τις μεγάλες εταιρείες διανομής – οι ίδιες που έχουν και τις μεγάλες αλυσίδες των κινηματογράφων - είναι κάτι που δεν μπορούμε να αντέξουμε πια», υπογράμμισε. Να σημειωθεί ότι στο «Αριστοτέλειον» η γενική είσοδος είναι στα 8 ευρώ, με εξαίρεση τη Δευτέρα που μειώνεται στα 6, ενώ υπάρχει φοιτητικό και παιδικό εισιτήριο.

Καλύτερα τα πράγματα στους μεγάλους κινηματογράφους

Καλύτερη, ωστόσο, είναι η κατάσταση στους πολυκινηματογράφους, καθώς η δυνατότητα επιλογής ταινίας και οι τεχνολογικά αναβαθμισμένες αίθουσες προσελκύουν περισσότερο κόσμο.

Ο κ. Τανανάκης, υπεύθυνος των κινηματογράφων ASSOS PLATEIA ODEON, δήλωσε γενικά ικανοποιημένος από τον αριθμό των εισιτηρίων και την πορεία του κινηματογράφου, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι κάθε χρονιά που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ο αριθμός των εισιτηρίων, όπως είπε, κυμαίνεται ανάλογα με τις ταινίες που προβάλλονται κάθε εβδομάδα, ξεκινώντας από τα 5.000 και φτάνει μέχρι και 10.000 εισιτήρια. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης και αυστηρό και απαιτητικό. Επιλέγει πολύ προσεκτικά τις ταινίες που θα δει. Συνεπώς, οι εβδομάδες που παίζονται «καλές» ταινίες είναι και οι καλύτερες εισπρακτικά», επεσήμανε.

Ο κ. Διαμαντόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Odeon Group, έκανε λόγο από την πλευρά του για πτώση 20% στον τζίρο των κινηματογράφων της Θεσσαλονίκης και περιέγραψε με μελανά χρώματα το μέλλον των κινηματογραφικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ο ίδιος εκτιμά ότι, παρά τη δύσκολη κατάσταση, ο κόσμος έχει ακόμα διάθεση να πάει κινηματογράφο, γεγονός όμως που είναι αντιστρόφως ανάλογο με την «επίθεση» που δέχονται οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις από τη φορολογική πολιτική της πολιτείας. «Εκτός από τον Φ.Π.Α. που αυξήθηκε τρεις φορές, να σας θυμήσω ότι τα εισιτήρια των κινηματογράφων υπόκεινται και σε φόρο δημοσίων θεαμάτων. Ας μην συζητήσουμε για το πόσο έχει αυξηθεί το λειτουργικό κόστος και για το γεγονός ότι οι τράπεζες πλέον δεν δανείζουν», δήλωσε.

Το φαινόμενο του download

Για το «χυδαίο» όπως το χαρακτήρισε φαινόμενο της πειρατείας μίλησε ο κ. Διαμαντόπουλος κατατάσσοντάς το στις μεγαλύτερες απειλές του κινηματογράφου. «Δεν είναι μόνο η κρίση που μας ζημιώνει...Είναι και η πειρατεία, που δεν μπορούμε με τίποτα να αντιμετωπίσουμε», επισημαίνει. Μαζί του συμφωνεί και η κυρία Λάζου, υπεύθυνη γραφείου τύπου της Ster Cinemas, που εκτιμά ότι οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας του παράνομου download.

Οι προσφορές των multiplex

Assos Odeon
Έκπτωση ένα εύρω σε κάθε εισιτήριο και συλλογή πόντων με την κάρτα σινεφίλ
Οικογενειακό πακέτο με τιμή εισιτηρίου στα 7,5 ευρώ και 10 ευρώ για τις ταινίες 3D
Εβδομαδιαίες προσφορές που εναλλάσσονται

Ster Cinemas
Κάθε Τετάρτη ladies night με δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός (εκτός από τις γιορτές, τις αργίες και σε πρώτη προβολή ταινίας ή ταινίας 3D)
Οικογενειακά πακέτα (δεν ισχύουν για τις ταινίες 3D):
1 γονέας + 1 παιδί + 2 combo (pop corn & αναψυκτικό) = € 19
1 γονέας + 2 παιδιά + 2 combo = € 24.50
2 γονείς + 2 παιδιά + 2 combo = € 30
1 γονέας + 3 παιδιά+ 2 combo =€ 30

4 παιδιά+ 2 combo =€ 30
Ένα + ένα εισιτήριο δώρο για τους συνδρομητές της Vodafone (ισχύει κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη) με την αποστολή της λέξης CINEMA στο 54646.

Village Cinemas
Έκπτωση 1 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, στρατιώτες και άτομα πάνω από 60 ετών όλες τις ημέρες της εβδομάδας
Φοιτητικό εισιτήριο με 5 ευρώ κάθε Δευτέρα και Τρίτη (ισχύει μέχρι 31.12.2011)
Οικογενειακό πακέτο: 10 ευρώ ανά άτομο για τις 2D ταινίες και 14,50 ευρώ ανά άτομο για τις 3D (το πακέτο περιλαμβάνει pop corn & αναψυκτικό).
Ένα + ένα εισιτήριο δώρο κάθε Τετάρτη για τους συνδρομητές της Cosmote (ισχύει κάθε Τετάρτη) με αποστολή sms

http://www.spnews.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!