Μπορεί να ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αλλά κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται η τάχιστη δυνατή εφαρμογή του κουρέματος, καθώς και του συνόλου των....
διαρθρωτικών αλλαγών.
"Για αρκετό διάστημα δεν ήταν ξεκάθαρο ποια είναι η κατάσταση στη χώρα. Η τρόικα πίστευε αρχικά ότι έχει κυρίως πρόβλημα ρευστότητας. Τελικά όμως διαπίστωσε ότι το χρέος της ήταν ανεξέλεγκτο. Χωρίς γενναίο κούρεμα δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει βιώσιμο", σημείωσε.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί εντελώς "ιδιαίτερη περίπτωση" τόσο σε ότι αφορά το ύψος και την υφή του χρέους της, όσο και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του. Επισήμανε μάλιστα ότι δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση στην Ευρώπη, γεγονός που αποκλείει ανάλογο κούρεμα χρέους αλά ελληνικά.
Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού οικονομικών Φίλιπ Ρόσλερ.
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από μόνη της από την κρίση", σημείωσε, τονίζοντας πως η εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου είναι η μόνη δυνατότητα προστασίας της.
Υπενθύμισε ότι το κόμμα του, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ήταν εξ αρχής διασπασμένοι σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
"Τελικά, η ένταξη συνέβη. Ήταν όμως σαν να είχε παντρευτεί κανείς τη λάθος νύφη", επισήμανε, σημειώνοντας πως η μια δυνατότητα αντίδρασης στη συνέχεια ήταν ο "ματωμένος χωρισμός" και η άλλη αυτό που γίνεται δηλαδή σήμερα, δηλαδή η παροχή βοήθειας.
Η είδηση της ημέρας ήταν όμως η επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκελα Μέρκελ εναντίον του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σχετικά με το μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
"Αυτό δεν αποτελεί λύση. Δεν ήμουν ποτέ τόσο σίγουρη γι αυτό", σημείωσε, σχολιάζοντας την πρόταση του Γάλλου προέδρου να μετεξελιχθεί σε τράπεζα που θα χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ το EFSF. "Η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική", συμπλήρωσε.