συζητήσουν για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις ανησυχίες που προκαλούν τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε προς πιέσεις προς τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε η Ε.Ε. να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, προκειμένου να αποφευχθεί μετάδοση της κρίσης και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Η Ευρώπη χρειάζεται να δράσει «τώρα» με δύναμη και αποφασιστικότητα για να επιτεθεί στην κρίση του χρέους, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανησυχεί μήπως η αναταραχή στην ευρωζώνη βλάψει την αργή οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ. «Είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη να κινηθεί με δύναμη και αποφασιστικότητα τώρα, ιδιαίτερα με τις νέες κυβερνήσεις στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία».
Μετά την ιστορική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες προχώρησαν σε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο αναφέρεται πως «έχουμε δεσμευτεί να εξασφαλίσουμε ότι η εταιρική σχέση μας φέρνει μεγαλύτερη ευημερία και ασφάλεια στα 800 εκατομμύρια πολίτες μας, καθώς και να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού, για τη δημιουργία νέων ευκαιριών για απασχόληση και την ανάπτυξη, ιδίως σε αναδυόμενους τομείς», ανέφεραν οι δύο πλευρές στην κοινή δήλωση. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την εμπορική και επενδυτική σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε, ακόμα ισχυρότερη».
Επιπλέον, ο κ. Ομπάμα βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία και τον αντίκτυπό της στις αγορές, ενώ ενισχύονται οι αμφιβολίες για τις εξαγωγές και την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.
Στη συνάντηση του Ομπάμα με Ρομπέι και Μπαρόζο συζητήθησαν επίσης η αναταραχή στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική καθώς και η λήψη μέτρων από κοινού σε βάρος του Ιράν.
Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πυροδοτήσει εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Ομπάμα επέκρινε την αργή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ αντέδρασαν έντονα στην κριτική της Ουάσιγκτον εν μέσω της πολιτικής κρίσης για το χρέος στις ΗΠΑ.
Παρ' όλα αυτά η διατλαντική συμμαχία σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς είναι «πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε», όπως ανέφερε ο Μπαρόζο, που πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές είναι «στρατηγικοί εταίροι».
Ο Ομπάμα ανέφερε ότι αναμένει τη συνάντηση για να συζητηθεί «ένα ευρύ φάσμα» θεμάτων κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος.
Κοινό ανακοινωθέν
Ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η ευρωπαϊκή ηγεσία «ενεθάρρυναν, σήμερα, τις προσπάθειες στον οικονομικό τομέα», που η καθεμία από τις δύο πλευρές καταβάλλει, «ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος της και να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη της» την ώρα, όμως, που οι κρίσεις γύρω από το αμερικανικό, όσο και το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος έχουν, πλέον, αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία.
Μετά το πέρας της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ, στο Λευκό Οίκο (αυτή διήρκεσε περίπου δύο ώρες), στο σκέλος του κοινού ανακοινωθέντος, που αφορά τα οικονομικά ζητήματα, αναφέρθηκε ότι: «η παγκόσμια οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα, δύσκολη φάση», συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη σύνοδο κορυφής των δύο πλευρών -πέρυσι στη Λισαβόνα και πως «η Ουάσινγκτον θα ενεργήσει», όσον αφορά το δικό της χρέος, «ώστε να διευκολύνει την ΕΕ» στην αντιμετώπιση της δικής της κρίσης χρέους.
Πρόσφατα, πάντως, οι δύο πλευρές έχουν αλληλοκατηγορηθεί για τα οικονομικά πεπραγμένά τους: η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει τις Βρυξέλλες, για «βραδύτητα» στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων. Με τη σειρά τους οι Βρυξέλλες έχουν κατηγορήσει την Ουάσινγκτον, για επίδειξη υποκρισίας.
Δηλαδή, όπως επιχειρηματολογούν οι Βρυξέλλες, οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρίνουν μεν την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη την ώρα, όμως, που οι ίδιες ακόμα βρίσκονται στο μέσον μιας πρωτοφανούς κρίσης, που αφορά το υπέρογκο (σ.σ.: σωρευτικά, περίπου 15 τρισ.δολ.) δικό τους δημόσιο χρέος.